Західним регіонам приготуватися: РФ завезла іранські дрони-камікадзе в Брестську область Білорусі

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136, імовірно, були доставлені на територію Білорусі, в Брестську область, для завдання ударів по західних регіонах України.

Про це в п’ятницю, 7 жовтня, повідомило регіональне управління Сил територіальної оборони “Захід”.

“Іранські безпілотники, за даними білоруських джерел, доставлені на аеродром “Лунінець”. Йдеться про щонайменше 20 дронів-камікадзе “Шахід-136″ і пункти управління до них”, – сказано в повідомленні у фейсбуці.

В управлінні зазначили, що від аеродрому “Лунинець” до кордону із Рівненською областю – 55 кілометрів.

“Не виключено, що вже найближчим часом іранські дрони атакуватимуть західні або центральні регіони України. Тому закликаємо за жодних обставин не ігнорувати сигнали повітряної тривоги”, – наголосили в управлінні ТрО.

Читайте також:
Окупанти атакували Запоріжжя дронами-камікадзе, пошкоджені об’єкти інфраструктури

На Харківщині піротехніки знищили за добу понад 1000 ворожих боєприпасів

В ОК “Південь” розповіли, як розпізнавати ворожі безпілотники-камікадзе

Контекст

У серпні 2022 року стало відомо, що Росія отримала від Ірану сотні ударних безпілотників, зокрема дронів-камікадзе Shahed-136, які можуть бути використані під час її повномасштабного вторгнення в Україну. Сам Іран заперечує цей факт, хоча є дані розвідки про завантаження цих БПЛА у транспортні літаки.

У середині вересня почастішали випадки застосування росіянами на фронті цих дронів-камікадзе “Шахід-136” (Росія називає їх “Герань-2”).

13 вересня Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що українські військові вперше збили Shahed-136 – поблизу Куп’янська Харківської області.

23 вересня ЗС Росії використали ці БПЛА для удару по Одесі, завдавши руйнувань та вбивши людину.
Водночас за добу 23 вересня ППО ПС ЗСУ знищили шість іранських дронів-камікадзе.

Після цього Україна вирішила позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу іранського посольства.

Якщо раніше дрони-камікадзе били передусім по цілях на півдні України, то в ніч на 5 жовтня безпілотниками Shahed-136 було завдано удару по Київській області. Як повідомив голова Київської ОДА Олексій Кулеба, було шість влучань та вибухів. Пошкоджено три будинки, постраждала одна людина.
Військовослужбовець ЗСУ Ігор Луценко розповів, що під удар потрапив ППД його бригади, 72-ї механізованої. Відео з пожежами поширюють канали російських воєнкорів та пропагандистів.

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначає, що дрони були запущені з півдня країни, тож можна зробити висновок, що ці дрони зі звуком мопеда в небі можуть долати щонайменше 400-500 км.

Надалі рашисти кілька разів били “шахідами” по Запоріжжю. При цьому в ніч з 5 на 6 жовтня українські сили збили одразу дев’ять іранських Shahed-136 на південному напрямку (навчилися збивати).

Читайте також:
Міноборони Литви підписало договір на закупівлю дронів-камікадзе для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.