Новим головою Нацбанку призначений Андрій Пишний

Банкір та колишній голова “Ощадбанку” Андрій Пишний призначений Верховною Радою новим головою Національного банку.

Про це в п’ятницю, 7 жовтня, повідомила народна депутатка від “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк.

Це призначення підтримали 290 народних депутатів.

Хто такий Андрій Пишний

Андрій Пишний має 16 років стажу в банківській системі, значну частину якого присвятив “Ощадбанку”.

Із 2003-го по 2007 рік року він був першим заступником голови правління “Ощадбанку” (після Помаранчевої революції деякий час очолював фінустанову), а у 2014 році повернувся в “Ощадбанк” як голова правління; працював до 2020 року. Після нього банк очолив Сергій Наумов, радником якого Пишний став два роки потому – у травні 2022-го.

На час його керування припали найбільш значущі зміни в “Ощадбанку” і виведення фінустанови на прибуткову діяльність. Також на час його роботи в банку припала одна з найбільш гучних перемог України в міжнародному арбітражі з Росією – щодо активів Ощадбанку в Криму на 1,3 млрд доларів, зазначає “Економічна правда”.

Пишний – давній політичний соратник Арсенія Яценюка: вони разом працювали над політичним проєктом “Фронт змін”. На парламентських виборах 2012 року Пишний став заступником керівника штабу ВО “Батьківщина”, а в грудні – лідером “групи Яценюка” у фракції “Батьківщина” у Верховній Раді.

У 2016 році заснували громадську організацію “Відчуй”, яка допомагає людям з вадами слуху (сам Пишний  втратив слух у 34 роки).

До призначення він співпрацював із головою офісу президента Андрієм Єрмаком у межах міжнародної санкційної “групи Єрмака-Макфола”.

Контекст

6 жовтня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру у протизаконних діях голові НБУ Кирилу Шевченку у період його керівництва “Укргазбанком”. Вони призвели до збитків в сумі понад 206 млн гривень.

Пізніше того ж дня Верховна Рада звільнила Кирила Шевченка з посади голови Національного банку України.

4 жовтня голова НБУ Кирило Шевченко підтвердив, що звернувся до президента України із заявою про відставку “через причини, пов’язані зі здоров’ям”.

Кирила Шевченка призначили головою Національного банку 16 липня 2020 року. Це відбулося після гучного скандалу зі звільненням попереднього голови НБУ Якова Смолія, який оголосив про відставку через політичний тиск зі сторони влади.

Читайте також:
Нацбанк попереджає громадян про нові схеми шахраїв під час війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна