Євросоюз засудив “указ” Путіна про захоплення Запорізької АЕС

Європейський Союз засуджує спроби Російської Федерації привласнити українську ЗАЕС, закликає РФ вивести війська і повернути станцію під повний контроль України.

Про це йдеться у заяві Євросоюзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 6 жовтня, у Відні, передає “Укрінформ”.

“Ми серйозно занепокоєні діями Росії на Запорізькій АЕС та навколо неї, як і на інших ядерних об’єктах в Україні, що становлять загрозу безпеці ядерних установок та персоналу і значно підвищують ризик ядерної аварії.

Ми засуджуємо спроби Росії легітимізувати незаконне захоплення нею ядерних об’єктів на суверенній території України, включно з нещодавнім “указом” президента Путіна щодо Запорізької АЕС”, – йдеться у заяві.

У ЄС також засудили затримання російською стороною генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова та висловили повну підтримку роботі МАГАТЕ і його керівника “щодо надання допомоги Україні у забезпеченні ядерної та фізичної безпеки, а також у збереженні виконання гарантій”.

“Єдиний спосіб забезпечити довгострокову безпеку об’єкта – це виведення Росією військ з ЗАЕС та повернення її під повний і виключний контроль України”, – заявили у Євросоюзі.

Контекст

30 вересня  керівництво РФ оголосило про анексію окупованих областей України (Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької), а президент Росії Володимир Путін виступив із великою антизахідною промовою.
Також Путін заявив, що відтепер мешканці анексованих територій – громадяни РФ.

Москва вперше заявила про “прийняття” до складу федерації навіть тих територій, які не контролюють її війська (це північно-західні райони Херсонщини; північна частина Запорізької області, де живе більшість населення області, включно з містом Запоріжжя; майже половина Донеччини та низка населених пунктів і територій Луганщини).

Рішення влади РФ є протизаконними та не відповідають міжнародному праву. В будь-якому разі Україна буде домагатися звільнення своїх територій, включно з Кримом, військовим шляхом. Звільнення міста Лиман і низки сіл на Донеччині відбулося вже після заяви Путіна про “анексію”.

Після заяв із Москви 30 вересня, на підставі рішення РНБОУ, президент Володимир Зеленський заявив про підписання Україною заявки на прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу.

5 жовтня президент Російської Федерації Володимир Путін підписав так званий “указ”, відповідно до якого незаконно захоплену окупантами Запорізьку атомну електростанцію буде віддано РФ.

Читайте також:
Працівників ЗАЕС погрозами змушують укладати трудові договори з “Росатомом”, – Генштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна