У звільненому Лимані знайшли масове поховання

У звільненому від російських окупантів Лимані на Донеччині знайшли понад 50 поховань із цивільними.

Не всі, хто похований, ідентифіковані, деякий таблички на могилах просто з номерами.

Про це в середу, 5 жовтня, інформує “Громадське”.

Окупанти виривали траншеї та змушували людей, яких вони підозрювали у співпраці з українськими військовими, збирати тіла загиблих для перепоховання.

Не всі поховані люди ідентифіковані – їхні тіла могли довго лежати на вулицях.

Також загиблих унаслідок обстрілів інколи ховали їхні сусіди.

Крім того, окупанти не забирали тіла своїх військових при втечі з Лиману.

Контекст

Українські сили відступили з Лимана 26-27 травня. Тоді ЗСУ зіткнулися з радикально новою тактикою штурму росіянами населеного пункту – не “вогняним валом”, що відзначали експерти.

29 вересня стало відомо, що Збройні сили України зайшли в смт Ямпіль Донецької області та, ймовірно, взяли в оперативне оточення велике російське угруповання в районі міста Лиман.

30 вересня речник Східного угруповання військ Сергій Череватий повідомив, що оточення російського угруповання біля Лимана на Донеччині перебуває “на етапі завершення”. Експерти і ЗМІ писали про “котел” чи “напівкотел” із вогневим контролем над єдиною дорогою в районі н.п. Зарічне й Торське, якою ще можуть виходити росіяни.

У вечірньому зверненні 30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна перебрала ініціативу у війні й досягає відчутних результатів, зокрема підтвердив звільнення Ямполя та успіхи ЗСУ в Лимані.

1 жовтня голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що в районі Лимана оточено близько 5 тисяч рашистів; російські військові попросили у свого керівництва можливості вийти, але “отримали відмову”.

Уранці 1 жовтня  речник Східного угруповання військ Сергій Череватий повідомив, що Збройні сили України в Лиманському районі на Донеччині звільнили населені пункти Ямпіль, Новоселівка, Шандриголове, Дробишеве і Ставки. Він підтвердив, що російське угруповання чисельністю близько 5 тисяч осіб перебуває в оточенні, намагаючись прорватися з “котла” в районі Лимана; росіян знищують і беруть у полон.

Росіяни втікали з Лимана, зазнаючи великих втрат.

Також удень 1 жовтня бійці ЗСУ, зокрема 81-ї бригади ДШВ, викладали фото й відео спершу на вході в Лиман, а потім із центру міста, дена місцевій раді було встановлено прапор України і скинуто символіку окупантів.

Лиман використовувався росіянами як один з опорних пунктів для наступу ЗС РФ на Слов’янськ. Тепер ініціатива в цьому районі належить армії України.

Рашистські військові блогери констатують, що тепер їхнім військам залишається вибудовувати оборону на Луганщині, адже ЗСУ “можуть піти на Сватове, Кремінну і Лисичанськ”.

Читайте також:
Біля звільненого Лимана ЗСУ врятували ведмедя, що отримав контузію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна