“Висновки зробили”: міністр Ткаченко викрутився на запитання про “ОПЗЖистів” у телемарафоні, який він хоче залишити

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко дав незадовільне пояснення появі в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” колишніх членів проросійської партії “ОПЗЖ”, але зазначив, що канали “зробили висновки” із цих помилок.

Про це він сказав в інтерв’ю “Радіо Свобода“, яке опубліковане 5 жовтня.

“Мені важко реагувати на речі, які з’являються у живій тканині телемарафону. Якщо ви як професіонал знаєте, як робляться новини «брейкінг ньюз», то можете собі уявити, що вони не плануються заздалегідь. І хтось, хто з’являється в ефірі, може виникнути за тих чи інших обставин”, – сказав Ткаченко.

При цьому відомо, що експерти з тих чи інших питань у телемарафон, як правило, підбираються ще напередодні включення.

“Інша справа, чи робить редакція потім висновки з того, що з’являється. Очевидно, що зробили”, – додав Ткаченко.

Він іще раз дав зрозуміти, що влада не збирається відмовлятися від телемарафону “Єдині новини” замість трансляцій провідних каналів.

“Поєднання таких зусиль (формату) на час війни, мені здається, абсолютно адекватною відповіддю”, – сказав глава МКІП.

“Є різні точки зору стосовно того, що чи не варто повернутися до звичайних новин, але мені здається, що, на жаль, це не на часі, тому що в нас новинні канали – це одне, а розважальні канали – це інше. І повернення під час війни до звичайної сітки розважальних каналів, коли поруч з проєктами класичного ентертейменту різного характеру з’являються новини, на мій погляд, буде виглядати дивно”, – заявив Ткаченко.

Глава МКІП дав зрозуміти, що держава надалі фінансуватиме канали в телемарафоні: “…Якщо це буде все ж таки телемарафон, то сподіваюсь, що це (виділення коштів із держбюджету) буде справедливо. Тому що впродовж цього року канали, не маючи жодних доходів від роботи телемарафону, продовжували працювати на допомогу державі, і держава має протягнути руку допомоги, щоб ми могли продовжувати інформаційне мовлення”.

Коментуючи роботу в нацмарафоні ведучих із колишніх проросійських каналів, міністр зазначив, що закиди щодо них “неактуальні щонайменше два-три роки”.

“Вони залишили роботу на медведчуківських чи інших якихось каналах досить давно. Можуть бути різні позиції щодо ставлення цих журналістів до того, що вони робили раніше, але принаймні під час війни вони показують абсолютно адекватну, професійну, патріотичну роботу і працюють у ЗМІ, до яких мало запитань”.

Контекст

У вересні канал “Рада” (частина марафону “Єдині новини”) неодноразово запрошував в ефір колишніх членів “ОПЗЖ” – нардепів Валерія Гнатенка, Олександра Лукашева, Тетяну Плачкову, яка у 2020 році з Медведчуком їздила в Москву, а також Анатолія Бурміча.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Бурміч був завсідником токшоу і гостьових студій телеканалів Медведчука, де не раз озвучував проросійські наративи про “зовнішнє управління”. Вже після 24 лютого в телевізійному ефірі, запис якого був знищений разом із ютуб-каналом Ukrlive, Бурміч звинувачував у вторгненні російської армії в Україну США, а про оборону України казав: “Я в данной ситуации до конца не могу понять: чего и какой ценой, и зачем?”

Директор каналу “Рада” Вадим Перенчук появу в етері мовника Бурміча пояснював тим, що він “чинний народний депутат” і “має таке ж право, як інші народні депутати”. При цьому в ефірі каналу “Рада” та більшості інших каналів телемарафону “персонами нон ґрата” є депутати від “Європейської солідарності” й “Голосу”.

Незалежна медійна рада закликала припинити популяризувати членів колишньої “ОПЗЖ” у марафоні “Єдині новини”, адже вони “раніше особисто поширювали проросійську пропаганду”.

У нацтелемарафоні за рішенням влади відсутні канали, що симпатизують екпрезиденту Петру Порошенку.

Євросоюзу непублічно закликає Київ відходити від “Єдиних новин”.

Читайте також:
Канал “Рада” запросив до ефіру телемарафону нардепа від ОПЗЖ

Павло Розенко: Мені прямо сказали, що я у стоп-листі телемарафону, бо колись критикував владу

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна