Держдума РФ схвалила протиправну “анексію” чотирьох регіонів України

Державна дума Російської Федерації схвалила протиправну “анексію” чотирьох регіонів України, що частково окуповані – Донецької й Луганської областей (ОРДО і ОРЛО, або, як їх називають в РФ, “ЛНР” та “ДНР”), а також Херсонської та Запорізької областей.

Відповідне рішення в Москві ухвалили в понеділок, 3 жовтня.

“Межі територій “ДНР”,” ЛНР”, Херсонської та Запорізької областей визначаються межами на день їх утворення та день прийняття до РФ”, – цитує текст договорів агентство “Интерфакс”.

“Договори передбачають, що з дня прийняття до РФ нових суб’єктів громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають на цей день на території суб’єктів, визнаються громадянами РФ, за винятком осіб, які протягом одного місяця після цього дня заявлять про своє бажання зберегти наявне у них та (або) їх неповнолітніх дітей інше громадянство або залишитися особами без громадянства”, – переповідає агентство ці протиправні документи Держдуми. 

Державною мовою в цих чотирьох регіонах України окупанти називають російську мову, але РФ нібито “гарантує” всім народам “право на збереження рідної мови”.

Також у так званих “договорах” прописано, що з дня прийняття до РФ “нових суб’єктів” та до 1 січня 2026 року діє “перехідний період”, протягом якого мають буцімто врегулюватися “питання інтеграції суб’єкта в економічну, фінансову, кредитну та правову системи РФ, до системи органів державної влади РФ, а також питання виконання військового обов’язку та несення військової служби на територіях суб’єктів”.

Протягом 10 днів Путін має назвати своїх “гауляйтерів” у цих чотирьох регіонах України. Ті, хто в “ЛДНР” будуть називатися “головами республік”; ті, кого призначать на Запоріжжі та Херсонщині – будуть “губернаторами”.

Цього ж дня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що окуповані території Донецької та Луганської області анексовані Росією у межах 2014 року, а в Херсонській та Запорізькій областях питання вирішуватиметься під час “обговорення з населенням”, пишуть “Новини Донбасу”.

На прохання прокоментувати, чи є територією Росії райони Херсонської та Запорізької областей, підконтрольні Києву, Пєсков відповів: “Мені зараз більше нема чого додати”.

Журналісти поцікавилися у Пєскова, у якій формі продовжиться “обговорення з населенням” Херсонської та Запорізької областей питання про кордони, сказав: “Зараз я не можу відповісти на ваше запитання”.

На запитання, чи плануються нові референдуми у Херсонській та Запорізькій областях, Пєсков сказав: “Зараз поки що ні”.

Його попросили уточнити, чи з’явиться більша визначеність у питанні про кордони до моменту підписання президентом Путіним закону про “входження нових територій до складу Росії”, Пєсков сказав: “Ні, я думаю, формулювання залишиться таким самим”.

Контекст

30 вересня  керівництво РФ оголосило про анексію окупованих областей України (Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької), а президент Росії Володимир Путін виступив із великою антизахідною промовою.
Також Путін заявив, що відтепер мешканці анексованих територій – громадяни РФ.

Москва вперше заявила про “прийняття” до складу федерації навіть тих територій, які не контролюють її війська (це північно-західні райони Херсонщини; північна частина Запорізької області, де живе більшість населення області, включно з містом Запоріжжя; майже половина Донеччини та низка населених пунктів і територій Луганщини).

Рішення влади РФ є протизаконними та не відповідають міжнародному праву. В будь-якому разі Україна буде домагатися звільнення своїх територій, включно з Кримом, військовим шляхом. Звільнення міста Лиман і низки сіл на Донеччині відбулося вже після заяви Путіна про “анексію”.

Після заяв із Москви 30 вересня, на підставі рішення РНБОУ, президент Володимир Зеленський заявив про підписання Україною заявки на прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:
Столтенберг про кремлівську анексію: “найбільша в Європі з часів ІІ Світової війни”, НАТО її не визнає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна