Данія, Норвегія та Німеччина оплатять виготовлення 16 словацьких САУ Zuzana 2 для України

Данія, Норвегія, Німеччина та Словаччина підписали угоду про виробництво й передачу Україні ще 16 словацьких самохідних артилерійських установок Zuzana 2, виготовлення яких спільно профінансують перші три країни.

Про це йдеться в заяві МЗС Данії, пише “Європейська правда“.

Загалом, три держави погодилися пожертвувати близько 685 мільйонів крон (понад 92 млн євро). З них Данія вносить близько 230 мільйонів крон (30,9 млн євро).

“Цією пожертвою Данія ще раз допомагає надати важливе обладнання Україні. Війна в Україні, на жаль, буде затяжною. Тому дуже важливо, щоб ми також підтримували боротьбу українців за свободу в довгостроковій перспективі”, – заявив міністр оборони Мортен Бьодсков.

Міністр оборони Словаччини Яро Надь також підтвердив домовленості, опублікувавши фото з підписання угоди.

Крім того, у п’ятницю уряд Данії отримав підтримку парламенту на додатковий пакет пожертвувань Україні в розмірі 1,1 мільярда данських крон (148 млн євро). Ці кошти допоможуть забезпечити постачання обладнання та озброєння для України.

“Багато країн уже надали великі суми, і загальна сума пожертвувань Данії на озброєння і військові потреби зараз становить майже 3,8 млрд данських крон. Але необхідні більш довгострокові та постійні внески. Тому важливо, що сьогодні ми можемо представити нашу спільну угоду про фінансування великої кількості САУ Zuzana-2”, – сказав очільник міноборони Бьодсков.

Агентство Reuters, посилаючись на інформацію міністерства оборони Німеччини, повідомляє, що поставки обумовлених угодою САУ Україні почнуться у 2023 році.

2 червня Україна і Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2.

Довідково:

Zuzana 2 — це колісна самохідна артилерійська установка калібру 155 мм на базі попередньої версії Zuzana, але з коротшим стволом. Виробник – словацька компанія ZTS Special.
Завдяки стволу завдовжки 52 калібру замість 45 установка здатна вести стрільбу на максимальну дистанцію до 40 км. Башта здатна розвертатися на всі 360 градусів, а завдяки автоматиці кількість членів екіпажу зменшена з 4 до 3.
Також гаубиця має автомат заряджання, що дозволяє вести вогонь у режимі MRSI – кілька снарядів можуть потрапити по цілі одночасно.
У 2018 році армія Словаччини закупила 25 таких артустановок. Вони були передані армії в липні 2021-го, щоб замінити попереднє покоління.

Читайте також:
Словаччина насамперед поставить гаубиці Zuzana 2 Україні, а потім думатиме про себе

ЗСУ отримали від Словаччини перші самохідні гаубиці Zuzana 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна