Президенти 9 держав підтримали членство України в НАТО і закликали збільшити їй допомогу

Президенти дев’яти держав Північноатлантичного Альянсу з Центральної та Східної Європи у спільній заяві засудили анексію Росією українських територій і закликали НАТО суттєво збільшити військову допомогу Україні.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

У заяві, оприлюдненій у неділю, 2 жовтня, зазначається, що підписали її президенти держав, лідери яких уже відвідували Київ уже під час повномасштабної війни та “на власні очі побачили наслідки російської агресії”.

“Ми підтверджуємо нашу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо спроб Росії анексувати будь-яку українську територію“, – наголошують підписанти.

Також президенти держав Центрально-Східної Європи висловили тверду підтримку рішенню Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України в Альянсі.

“Ми підтримуємо Україну в її захисті від російського вторгнення, вимагаємо від Росії негайного виведення військ з усіх окупованих територій і закликаємо всіх членів Альянсу суттєво збільшити військову допомогу Україні. Усі, хто скоює злочини агресії, мають бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом”, – підсумовується в заяві.

Заяву підписали:

  • президент Чехії Мілош Земан,
  • президент Естонії Алар Каріс,
  • президент Латвії Егілс Левітс,
  • президент Литви Гітанас Науседа,
  • президент Північної Македонії Стево Пендаровський,
  • президент Чорногорії Міло Джуканович,
  • президент Польщі Анджей Дуда,
  • президент Румунії Клаус Йоганніс,
  • президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Читайте також:
Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку

Заявка України до НАТО стала несподіванкою для Білого дому – “хай в інший час”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна