Росія наклала вето на резолюцію Радбезу ООН із засудженням псевдореферендумів

На засіданні Ради Безпеки ООН, що відбулося пізно ввечері 30 вересня, Росія наклала вето на резолюцію із засудженням псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України і вимогою виведення російських військ.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Чотири держави – Китай, Індія, Габон і Бразилія – під час голосування утрималися.

Решта 10 членів Ради Безпеки підтримали резолюцію, підготовлену Сполученими Штатами та Албанією. Для ухвалення резолюції було б достатньо мінімум дев’яти голосів членів Радбезу, проте РФ як постійний член Радбезу досі має право накладати вето на будь-які його рішення.

У резолюції засуджується “організація Росією незаконних так званих референдумів у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України”, які “не мають жодної юридичної сили”.

Також у документі міститься заклик до Росії “негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

Під час обговорення постійний представник РФ в ООН Василь Небензя звинуватив США в “непристойності”: мовляв, винесення на голосування резолюції із засудженням дії постійного члена Радбезу порушує усталену практику й провокує Москву на застосування права вето.

У відповідь постпред США при ООН Лінда Томас-Ґрінфілд заявила, що резолюція буде винесена на голосування в Генеральній Асамблеї ООН, де немає права вето – щоб засвідчити, що світ “усе ще на боці суверенітету й захисту територіальної цілісності”.

Як відомо, окупанти з 23 по 27 вересня російські окупанти провели фейкові “референдуми” про приєднання до РФ тимчасово захоплених ними територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав із маріонетковими ватажками окупованих територій “договір про вступ до складу Росії Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей” і заявив, що відтепер їхні мешканці – громадяни РФ.

Читайте також:
Зеленський на Раді безпеки ООН закликав повністю ізолювати РФ та позбавити її постійного членства

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна