Кремлівська “анексія” українських територій: як реагує світ

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що держави Альянсу ніколи не визнають жодну з анексованих Росією українських територій частиною РФ.
Деякі країни вже ввели санкції проти Російської Федерації чи розширили їх.

Про це він заявив на брифінгу в Брюсселі у п’ятницю, 30 вересня.

Що каже НАТО

Столтенберг назвав “референдуми” та анексію найсерйознішою ескалацією з початку війни.

“Союзники НАТО не визнають і ніколи визнають жодну з цих територій частиною Росії”, – сказав генсек Альянсу, його цитує “Європейська правда”.

“Ці землі – це Україна. Донецьк – це Україна. Луганськ – це Україна. Херсон – це Україна. Запоріжжя – це Україна. Як і Крим – це Україна”, – додав він.

Водночас, він зазначив, що анексія не змінить позицію країн НАТО щодо підтримки України.

“Це вже вдруге Росія відібрала українські території силою. Але це не змінює природу конфлікту. Він залишається брутальною агресивною війною Росії проти України. І це не змінює наше зобов’язання підтримки Укрїни”, – сказав він.

НАТО не є частиною конфлікту, але надає підтримку Україні, щоб вона могла реалізувати своє право на самооборону, додав він.

Що зробили США

Міністерство фінансів США в п’ятницю оголосило про розширення санкційного списку щодо Росії у зв’язку з анексією чотирьох областей України.

У санкційному списку з’явилися 14 юридичних осіб із російського військово-промислового комплексу, троє ключових керівників російської фінансової інфраструктури, найближчі родичі деяких російських високопосадовців, а також 278 членів російського парламенту за сприяння проведенню Росією фейкових референдумів та спробі анексії суверенної української території.

Серед них – родичі міністра оборони РФ Сергія Шойгу, дружина і син заступника секретаря Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва, мера Москви Сергія Собяніна, глава Центробанку Ельвіра Набіулліна та її заступники, депутатка РФ Валентина Терешкова тощо.

Крім того, Мінфін США додав 57 юросіб із Китаю, Вірменії та Білорусі до переліку організацій, які порушують експортний контроль США.

Окремо Державний департамент США запроваджує санкції проти членів сім’ї мера Москви Сергєя Собяніна, який також є членом Ради безпеки Росії, та візові обмеження щодо громадянина Росії Очур-Суге Монгуша за катування українського військовополоненого.

Державний департамент також запроваджує візові обмеження щодо 910 осіб, зокрема військовослужбовців Російської Федерації, білоруських військових посадовців та російських “маріонеток”, які діють на окупованих Росією територіях України.

Як діє Британія

Британський уряд запровадив нові санкції проти РФ. Згідно з ними, Росія втратить доступ до основних західних послуг, від яких вона залежить. Серед них: ІТ-консультації, архітектурні послуги, інженерні послуги та юридичні консультаційні послуги щодо певної комерційної діяльності.

Росія сильно залежить від західних країн щодо юридичних послуг: 85% усіх юридичних послуг імпортуються з країн “Групи семи” – враховуючи, що Лондон є міжнародним юридичним центром, на Британію припадає 59% цього імпорту, пише “ЄП”.

Також будуть заборонені послуги ІТ-консультантів, включаючи розробку ІТ-систем і програмних додатків.

Велика Британія також забороняє експорт майже 700 товарів, які мають вирішальне значення для промислового та технологічного потенціалу Росії. Минулого року імпорт із Британії до РФ склав понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів.

Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі такоє викликав російського посла Андрія Келіна, щоб висловити йому найрішучіший протест проти незаконної анексії суверенної української території.
“Велика Британія категорично засуджує заяву Путіна про незаконну анексію території України. Ми ніколи не визнаємо результатів цих фіктивних референдумів чи будь-якої анексії української території. Російський режим має бути притягнутий до відповідальності за це огидне порушення міжнародного права”, – заявив Клеверлі.

Також Британія запровадила санкції проти голови Центробанку Росії Ельвіри Набіулліної.

Які кроки Канади

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі в п’ятницю оголосила про запровадження додаткових санкцій у зв’язку зі спробою анексії Росією територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України, повідомили в пресслужбі уряду Канади.

У заяві Жолі підкреслюється, що ані те, що російська пропаганда називає “референдумами”, ані рішення російського парламенту про анексію українських областей не вплинуть на позицію Канади: “Територія України залишиться територією України”.

З метою посилення тиску на російський режим Канада запроваджує заходи проти 43 російських олігархів, фінансових еліт та членів їхніх родин, так званий “керівний орган Херсона”, а також 35 підтримуваних Росією “високопосадовців” у Донецьку, Луганську, Херсоні та Запоріжжі.

“Ці особи та організації є співучасниками відчайдушної спроби Путіна підірвати принципи державного суверенітету та розділяють відповідальність за безглузде кровопролиття, що триває по всій Україні”, – вважають в канадському уряді.

Також Канада розширює санкції, запроваджені проти так званих “ЛДНР” щодо заборони певних торговельних операцій (зокрема експорт та інвестиції), на окуповані Росією райони Херсонської та Запорізької областей.

За даними канадського уряду, з початку війни Росії проти України у 2014 році Канада запровадила санкції проти понад 1800 фізичних та юридичних осіб, а з 24 лютого 2022-го – проти ще понад 1400 фізичних та юридичних осіб з Росії, України та Білорусі.

Як діють Нідерланди

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра викликає посла Росії через анексію українських територій, повідомляє телеканал NOS.

Нідерланди вважають анексію чотирьох українських областей “абсолютно неприйнятною” і “незаконною”.

Міністр сподівається, що інші країни також дадуть зрозуміти, “що ми будемо продовжувати підтримувати Україну разом”. Це також означає, що Нідерланди знову постачатимуть зброю, якщо надійде відповідний запит.

“Давайте усвідомимо, що тут відбувається: референдум проводиться в країні, яка не належить Росії, і це жодним чином не є прийнятним”, – сказав Хукстра у відповідь на виступ президента Путіна.

Міністр назвав погрози ядерною зброєю “дуже тривожними”. “Ми повинні враховувати дуже жахливі сценарії. Путін не робив нічого з цього, тому що в Україні для нього все йшло добре. Ви бачите, що він знову робить вибір на користь подальшої ескалації”, – сказав він.

Читайте також:
Путін підписав “договори” з гауляйтерами, закликав Київ до переговорів і звернувся до англосаксів зі світоглядною промовою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна