Зеленський очолив рейтинг найвпливовіших євреїв світу 2022

Президент України Володимир Зеленський очолив рейтинг найвпливовіших євреїв світу 2022 року за версією ізраїльського видання The Jerusalem Post.

Фото очільника Української держави винесено на обкладинку, а в самому рейтингу Зеленський вказаний як “український чемпіон”.

Друге місце посів прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід, третє – прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн. У першу п’ятірку увійшли також посол США в Ізраїлі Том Найдс і експрем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Загалом у переліку – 50 діячів політики, мистецтва, медицини, літератури та науки з усього світу.

Топ-9:

  1. Володимир Зеленський
  2. Яїр Лапід
  3. Елізабет Борн
  4. Том Найдс
  5. Біньямін Нетаньягу
  6. Дана Волден (глава Disney Television Studios та ABC Entertainment)
  7. Рональд Лаудер (президент Всесвітнього єврейського конгресу)
  8. Ентоні Блінкен (держсекретар США)
  9. Рівка Фрідман-Фелдьман (ізраїльська суддя у справі Нетаньягу)

“Не так багато є політичних лідерів, яких можна назвати іконами, але президент України Володимир Зеленський став одним із них цього року”, – пише видання.

В описі також зазначається, що спершу Зеленського, який став президентом після того, як зіграв таку роль у ситкомі, сприймали як курйоз, “якщо когось він узагалі цікавив”. Але вторгнення Росії в лютому 2022 року привернуло до нього увагу світу й піддало такому випробуванню, яке випадало на долю мало кого з лідерів сучасності.

Ізраїльське видання називає Зеленського не просто найвпливовішим євреєм, а однією з найвпливовіших постатей у світі, згадує про “легендарну твердість і мужність” президента України, завдяки чому його “порівнюють із Вінстоном Черчіллем”, і на цьому перелік компліментів далеко не вичерпується.

Щодо єврейства лідера рейтингу зазначається, що відповідне походження мають батьки Володимира Зеленського, а батько і троє братів його діда загинули під час Голокосту. У підлітковий період йому нібито пропонували стипендію на навчання в Ізраїлі, від якої Володимир відмовився під тиском батька. Згодом він одружився з неєврейкою і їхні діти були охрещені, зазначає газета.

При цьому The Jerusalem Post визнає, що під час виборчої кампанії 2019 року Зеленський не надто акцентував на своєму походженні й казав, що єврейство – це “якесь 20-те питання серед його характеристик”.

Але коли Росія атакувала Україну під приводом “денацифікації“, президент згадав про цю свою “характеристику”.

А коли звертався до Кнесету з проханням про допомогу, то наголосив, що Ізраїль можете допомогти захистити життя українських євреїв. Також він тоді запитав, чому Ізраїль не надіслав Києву зброю та не запровадив санкцій проти Росії. “Це залежить від вас, дорогі брати і сестри… і вам доведеться жити з цією відповіддю”, – звернувся Зеленський до ізраїльського парламенту.

Однак тоді лідери Ізраїлю все одно не ухвалили рішення на користь України через “надто великий ризик у світлі присутності російської армії в Сирії та слабкого становища євреїв у Росії”, зазначає JP.

Як писала “Новинарня“, у травні президент України Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною 2022 року за версією читачів американського журналу Time.

Читайте також:
Лавров порівняв Зеленського з Гітлером через “єврейську кров”, Ізраїль та ОП відповіли

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна