Президент вручив ордени “Золота Зірка” Героям України та рідним загиблих. Хто й за що отримав найвищу нагороду

Президент Володимир Зеленський ввечері 23 вересня у Маріїнському палаці провів церемонію вручення орденів “Золота Зірка” військовослужбовцям, яким надано звання Героя України, та членам родин загиблих захисників, удостоєних цього звання посмертно.

“Щоразу, коли ми говоримо про звільнені українські території, про міста, села, у які повертається наш державний прапор, про людей, ми говоримо насправді про тих, чия хоробрість на полі бою є фундаментом наших здобутків і майбутньої перемоги”, – цитує главу держави сайт президента.

“Імена наших героїв, подвиги українських оборонців будуть збережені й будуть відомі не лише нашому народу, а й усім у світі, хто цінує свободу і хто ніколи не підкориться будь-яким загарбникам”, – додав Зеленський.

Хто і за що отримав звання Героя України та орден “Золота Зірка”

Мукімбой Жумабоєв, полковник Нацгвардії

Гаубичний артилерійський дивізіон під його командуванням із перших днів повномасштабного російського вторгнення забезпечував підтримку сил оборони Харкова та місцевого аеропорту. Під час виконання вогневих завдань підрозділ знищив значну кількість ворожої техніки. Завдяки діям полковника та підготовленого ним особового складу вдалося зупинити просування ворога; окупанти зазнали суттєвих втрат.

Євгеній Громадськийлейтенант Нацгвардії 

Взвод НГУ під його командуванням також брав участь в обороні Харкова. 24 лютого бійці знищили техніку та особовий склад ворога, зокрема з ручного протитанкового гранатомета було підбито артилерійську установку. 26 лютого бійці підрозділу під командуванням лейтенанта Громадського у взаємодії з військовослужбовцями ЗСУ зупинили рух механізованої колони противника та захопили полонених.

Фото: ОП

Роман Гломба, солдат Нацгвардії

Стрілець-зенітник Гломба під час бойових чергувань прикривав від повітряного нападу позиції батальйону на Запоріжжі поблизу села Мала Токмачка. Влучними пострілами з ПЗРК “Ігла” солдат тричі знищував ворожі літаки Су-25 (29 квітня, 23 травня та 29 травня). Таким чином Герой запобіг обстрілу позицій українських захисників і міста Запоріжжя.

Віктор Шілімов, капітан Державного бюро розслідувань 

У взаємодії з ГУР у період з 28 лютого до 4 березня 2022 року виконував бойові завдання із взяття та утримання бойових позицій у місті Буча та селищі Гостомель на Київщині. У складі зведеного підрозділу прийняв бій у Гостомелі та знищив ворожу БМД. У березні був залучений до забезпечення оборони Чернігівського напрямку, зокрема проводив розвідку та визначав координати для артилерії. Завдяки цьому було завдано значних втрат противнику в особовому складі та техніці, ліквідовано ворожого командира з позивним “Гора” та штаб угрупування ворожих сил.

Фото: ОП

Ігор Михальчук, підполковник

Виконував завдання в районі проведення Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил і продовжує нести службу. Учасник оборони Біловодська Луганської області. У лютому підрозділ танкового батальйону, яким керував Ігор Михальчук, неодноразово завдавав вогневого ураження противнику, знищуючи російські танки, БМП, автомобільну техніку.

Олександр Юрковський, майор

Командир артилерійського дивізіону. У травні підрозділ під командуванням Юрковського знищив техніку ворога та понтонну переправу через річку Сіверський Донець у районі Білогорівки (Луганська область). Завдяки цьому було сповільнено просування противника, унеможливлено перекидання його резервів і продовження наступу в напрямку населених пунктів Сіверськ і Лисичанськ.

Владислав Бандар, старший лейтенант

Командир парашутно-десантного батальйону, має бойовий досвід в АТО й ООС. Під час повномасштабного російського вторгнення забезпечував оборону на взводних опорних пунктах у районі мосту через річку Сіверський Донець біля населеного пункту Щастя на Луганщині. У березні організував ефективну оборону позицій у районі Верхньоторецького, що неодноразово зупиняло спроби прориву і не дозволило противнику заволодіти позицією українських військ на найбільш небезпечному напрямі оборони. 18 березня під час ворожого авіаційного та артилерійського обстрілу Владислав Бандар зазнав вогнепального осколкового поранення та втратив праву руку. Однак навіть після поранення продовжував керувати обороною ротного опорного пункту, поки його не евакуював бойовий медик.

Фото: ОП

Олександр Тимченко, молодший сержант Нацгвардії (посмертно)

26 лютого в районі населеного пункту Трьохізбенка під постійними масованими артилерійськими обстрілами з боку ворожих військ молодший сержант Тимченко зайняв вогневу позицію, даючи змогу побратимам зі свого відділення вийти з району ураження. Олександр гранатою підірвав ворожу БМП разом із піхотою. Гідно прийнявши бій, він дав змогу побратимам відійти, а сам залишився та зазнав поранень, несумісних із життям.

Артем Амелін, старший солдат Нацгвардії (посмертно)

26 лютого колона окупаційних військ намагалася прорвати оборону українських сил в районі Трьохізбенки на Луганщині. Один із ворожих танків дістався спостережних постів і намагався розчавити особовий склад, який відходив на запасні вогневі позиції. Артем Амелін двома влучно кинутими гранатами підбив танк, але сам зазнав осколкового поранення. Військовослужбовець продовжив прикривати відхід побратимів і дістав множинних поранень, несумісних із життям.

Фото: ОП

Дмитро Апухтін, полковник Нацгвардії (посмертно)

Виконував бойові завдання з організації оборони та недопущення просування ворога до Маріуполя. У березні завдяки вмілому керівництву Дмитра Апухтіна нацгвардійці неодноразово знищували колони техніки та живої сили противника. 12 березня на блокпосту на північній околиці Маріуполя під час наступу ворожої колони полковник, беручи вогонь на себе, не дав противнику змоги просунутися вглиб міста. Не зумівши прорвати оборону, окупанти почали  мінометний обстріл позицій, унаслідок якого полковник Апухтін зазнав численних поранень, несумісних із життям.

Віктор Головко, старший лейтенант Нацгвардії (посмертно)

В середині березня група Головка отримала завдання знищити противника на правому березі річки Ірпінь, знищила ворожий десант. Крім того, Віктор надавав медичну допомогу пораненим і виніс бійця з поля бою до евакуаційного автомобіля. Старший лейтенант також прикрив собою побратима, у результаті чого сам зазнав поранень. Під час спроби евакуації росіяни влучили в автомобіль з РПГ. Головко та ще двоє бійців загинули на місці.

Фото: ОП

Роман Собків, майор Нацгвардії (посмертно)

Майор Собків очолював іще одну групу, яка брала участь у знищенні ворога на березі річки Ірпінь. Він обійшов ворожі позиції, першим увірвався в окопи противника та почав знищувати окупантів. Росіяни всіма силами намагалися вибити нацгвардійців із позицій. Відчуваючи загрозу загибелі групи, майор наказав залишити позиції, а сам залишився прикривати відхід особового складу. Ведучи вогонь, Роман Собків дав побратимам змогу відійти на безпечну відстань, перегрупуватися та повернутися в бій. Майор загинув від множинних поранень.

Фото: ОП

Ігор Дашко, полковник Державної прикордонної служби (посмертно)

З березня у складі прикордонного загону полковник Дашко разом з військовослужбовцями полку “Азов” обороняв Маріуполь. 9 квітня, під час бою з переважальними силами противника, він зазнав важких поранень. Прикриваючи відхід своєї групи з оточення, не бажаючи потрапити в полон та усвідомлюючи небезпеку від захоплення ворогом радіостанції, полковник вийшов у радіоефір і, вигукнувши “Слава Україні!”, здійснив самопідрив гранатою.

Інна Дерусова, сержант (посмертно)

Бойовий медик Інна Дерусова перебувала в Охтирці Сумської області, де, ризикуючи життям, врятувала понад десять військовослужбовців. Надаючи медичну допомогу пораненим, 26 лютого Інна загинула під час ворожого обстрілу. Інна стала першою жінкою, удостоєною звання Героя України посмертно.

Фото: ОП

Читайте також:
Президент вручив “Золоті зірки” родинам сімох загиблих Героїв України. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна