Працював на ФСБ з тюрми: СБУ викрила ворожих агентів у Дніпрі та Покровську

Служба безпеки України викрила агентів ФСБ на Донеччині і в Дніпрі. При цьому один із них працював на ворога з тюрми.

Про це в суботу, 24 вересня, повідомляє пресцентр СБУ.

“Ще одного ворожого поплічника викрили у Дніпрі. Ним виявися ув’язнений однієї з виправних установ”, – ідеться в повідомленні.

“За допомогою прихованого мобільного телефону він налагодив зв’язок зі своїми спільниками на волі, які передавали йому геолокацію українських блокпостів.
Отриману інформацію в’язень передавав представникам спецслужб РФ, які завербували його через зв’язки у кримінальних колах”, – розповіли в спецслужбі.

За даними СБУ, за допомогу загарбникам в’язень сподівався вийти на волю та отримати посаду в окупаційній адміністрації у разі захоплення регіону.

Встановлено, що для комунікації ворог використовував заздалегідь відпрацьовані анонімні телеграм-канали, а розвіддані отримував у вигляді відміток на електронних картах з фото- та відеофіксацією об’єктів.

На Донеччині двоє російських агентів передавали окупантам місця дислокації підрозділів ЗСУ, в тому числі розташування бойових позицій реактивних артилерійських систем HIMARS.

Встановлено, що інформатори були завербовані представниками ФСБ Росії після повномасштабного вторгнення. У поле зору спецслужб РФ вони потрапили через свої прокремлівські погляди, які неодноразово афішували.

“Задокументовано, що обидва зловмисники діяли за вказівками «зв’язкових» з так званої «МДБ ДНР», які у подальшому доповідали своїм російським кураторам.
Співробітники СБУ затримали обох агентів у Покровську на спробі передачі розвідінформації окупантам”, – розповіли в Службі.

В СБУ показали також деякі скріншоти листування агентів:

Наразі фігурантам повідомлено про підозри за ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Заходи з викриття російської агентури проводили співробітники кібердепартаменту Служби безпеки та підрозділи СБУ Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва прокуратури.

Читайте також:
У секретаріаті Кабміну викрили посадовця, що 15 років зливав ФСБ таємні документи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна