У Києві відкрили вуличну виставку “Рашизм – це…”

У Києві, в Парку вічної слави, відкрили вуличну виставку “Рашизм – це…” Експозиція, організована Українським інститутом нацпам’яті, Центром стратегічних комунікацій та інформбезпеки і Музеєм Революції Гідності спрямована на осмислення квазі-ідеології сучасної Росії, що поєднує ідеї фашизму та більшовизму.

Виставку відкрили в четвер, 22 вересня.

“Ми хотіли показати сутність того зла, з яким сьогодні Україна і весь світ стикнулися, і його небезпеку при подальшому розгортанні. Ми часто чуємо слово “рашизм”, але далеко не завжди уявляємо, що за ним ховається”, – зазначив заступник голови УІНП Володимир Тиліщак, якого цитує “Укрінформ“.

Як зазначив Тиліщак, Парк слави є “нагадуванням про Другу світову як витоку “рашизму”. Водночас саме в цей день у 1939 році комуністичний та нацистський режими проводили спільний парад після того, як вони спільними силами розтрощили Польщу.

Виставка включає вісім стендів із фотофіксаціями й описом злочинів РФ в Україні, доповнених текстами на пояснення історичних передумов формування явища “рашизм”, методів маніпуляції суспільною думкою з боку пропагандистських ЗМІ.

Дослідники виокремили риси, що характеризують цей режим – імперський реваншизм, геноцид, “скрєпи”, тиранію, пропаганду, що стоять також за міфом про велику російську культуру.

Фото: УІНП

“Росія схожа на Крихітку Цахес – абсолютну потвору, яка за рахунок чар привласнювала чужі надбання. Таким чином, вона створила навколо себе образ культурного домінування, великої російської поезії, музики і т.д. Але ця війна розсіяла чари, і зараз ми розуміємо, що за цим міфом Росії стояв банальний “рашизм” і паразитування на чужих культурах та історії”, – зазначила заступник директора Музею Майдану Ольга Сало.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підкреслив, що слово “рашизм” не є остаточним варіантом для позначення дій загарбників.

“Ми точно не знаємо, яким словом назвати те, що роблять росіяни. Через роки, можливо, вигадають іншу назву. Наразі термін “рашизм” видається таким, яким можна назвати це жахливе поєднання більшовизму, фашизму, ксенофобії та “скрєп” – усього того, що ми бачимо в Маріуполі, Бучі, у містах, які зазнають обстрілів цими днями – у Запоріжжі, Миколаєві”, – зазначив Ткаченко на відкритті виставки.

Стенди експонуватимуться протягом місяця, також ця інформація буде доступна на сайті УІНП.

Читайте також:
Виставку “Комунізм = рашизм” відкрили на Михайлівській площі

Підрив авто, в якому мав їхати ідеолог рашизму Дугін: обставини й передумови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна