Президент Латвії в ООН закликав створити спецтрибунал щодо злочинів РФ в Україні

Президент Латвії Егілс Левітс під час виступу на Генасамблеї ООН закликав створити спецтрибунал для розслідування злочину агресії Росії та механізм для виплати репарацій Україні.

Про це в середу, 21 вересня, повідомляє “Укрінформ”.

“Безкарність означає запрошення до нових злочинів. Тому агресор має бути притягнутий до відповідальності. Міжнародний суд і Міжнародний кримінальний суд уже розпочали розгляди щодо окремих аспектів війни Росії проти України. ЄСПЛ також почав”, – сказав Левітс.

При цьому він наголосив, що “правова прогалина залишається”.

“Жоден міжнародний суд не має юрисдикції щодо головного питання. Початок агресивної війни, грубого порушення статуту ООН і міжнародного права. Тому я закликаю створити спеціальний трибунал. Його головним завданням буде розслідування відповідальності російської держави за злочин агресії”, – заявив президент Латвії.

На його думку, після війни Росія повинна буде виплатити Україні репарації за завдані збитки. Відповідно, спеціальний трибунал міг би стати частиною міжнародного механізму відшкодування збитків. “Він (спецтрибунал, – “Н”) може бути створений на підставі резолюції Генасамблеї, іншої міжнародної організації або групою держав-однодумців”, – зазначив латвійський лідер.

На думку Левітса, агресія постійного члена Ради Безпеки проти іншої держави-члена ООН підриває основні принципи багатосторонньої системи, яку створювали десятиліттями. Це, своєю чергою, ще раз підтверджує, що потрібна значуща реформа Радбезу ООН.

Вона має стати більш ефективною, підзвітною, злагодженою і транспарентною.

Президент Латвії вважає, що військова агресія РФ проти України загрожує глобальній безпеці та стабільності. При цьому

Росія в XXI столітті зберігає ідеологію XIX століття – ідеологію імперіалізму, колоніалізму і расизму.

“Росія вторглася в Грузію 2008 року, незаконно анексувала український Крим 2014-го. Використовує дедалі агресивнішу риторику щодо інших сусідніх країн. Це не що інше, як прояв імперських і колоніальних амбіцій. Заперечення права іншого народу на існування, просування ідеї зверхності росіян і їхньої особливої місіонерської ролі у світі – це сучасний прояв расизму. І це прямо протилежне тому, за що виступає ООН”, – наголосив Левітс.

Читайте також:
Латвія не видаватиме візи росіянам, що тікають від мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна