Угорщина гальмує розширення експорту української електроенергії в Європу, – Зеркаль

Угорщина гальмує розширення експорту української електроенергії в Європу. Це – “проблема і для України, і для її сусідів, які розраховують на підтримку”.

Про це в вівторок, 20 вересня, заявила радниця міністра енергетики Олена Зеркаль.

“Окрім вже традиційних проблем із запровадженням санкцій проти Кремля, Угорщина створює нам та ЄС ще додаткові де-факто, гальмуючи розширення експорту української електроенергії в Європу.

Це проблема і для України, і для її сусідів, які розраховують на підтримку – недарма за нею до Києва приїжджав польський прем’єр Моравецький, а про важливість експорту говорила в своєму посланні Урсула фон дер Ляєн”, – написала Зеркаль.

“Вся справа таки в європейських фондах, які Брюссель вирішив заморозити, щоб привести Орбана до тями. І він бореться за них з пролетарською гідністю та без огляду на репутацію – потураючи Путіну і демонструючи, що європейська “єдність” йому не цікава – його цікавлять тільки гроші. І все одно чиї вони будуть – Москви на дешевому газі чи Брюсселю.

Саме тому Орбан заблокував пропозицію ЄС про створення спеціального представника ООН з прав людини, який мав би наглядати за діями росіян. І саме тому угорський оператор електричних мереж раптом вирішив, що треба ретельно дослідити вплив розширення експорту електроенергії з України на їхній ринок і для цього їм потрібно кілька місяців”, – пояснила вона.

За її словами, угорці не купують електроенергію в Україні з політичних міркувань, незважаючи на історичні комерційні відносини у цій сфері, але представник їхнього оператора очолює робочу групу з ринкових питань та звітує про вплив збільшення українського експорту на ринок в континентальній Європі.

“Після того, як ми синхронізувалися з ЄС, кожні додаткові мегавати відкриваються для нас тільки на підставі позитивних звітів двох робочих груп.

Сьогодні саме день розгляду звітів та прийняття чергового рішення щодо збільшення обсягів українського експорту, але не зважаючи на нагальний дефіцит на європейському ринку, угорці під надуманим приводом зробили його мінімальним та підвісили в повітрі подальше розширення. Вони прекрасно розуміють, що таким чином створюють проблеми для Києва, Варшави та Брюсселя”, – зауважила радниця міністра.

“Києву потрібні гроші – чесно зароблені. Варшаві критично потрібна допомога з експортом і президент Зеленський її пообіцяв. Брюсселю потрібне і те, і друге, бо це свідчення єдності Європи і ще один крок для посилення енергосистеми.

А Орбану потрібні гроші та перемога у шантажі ЄС. Так, ми також в цій грі і нам треба звикати і тут битися за свої інтереси, створюючи союзи та викриваючи брутальність мотивів та сутність проблем”, – зрезюмувала вона.

Читайте також:
Єврокомісія вирішила заблокувати надання Угорщині 7,5 млрд євро

Орбан “відзначився” новими дошкульними заявами щодо України і ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна