Моравецький у Києві: Україна й Польща організовують хаб для ремонту техніки ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький обговорили створення спеціального хабу для ремонту української військової техніки та навчання військових.

Як передає УНІАН, про це Моравецький заявив у п’ятницю, 9 вересня, в Києві під час спільного брифінгу із президентами Латвії та України.

“Ми також розмовляли сьогодні про створення спеціального хабу для ремонту військової техніки, навчання із німецькими, нідерландськими та українськими партнерами. Будемо організовувати такий хаб, де польські фахівці будуть також ремонтувати військову техніку, на цьому заробляти, щоб для усіх ця співпраця була доцільною”, – сказав прем’єр РП.

За його словами, вони із Зеленським також обговорили співпрацю в економічній площині.

Моравецький також зазначив, що на зустрічі Зеленським сторони обговорювали питання відбудови деяких суспільних інституцій, де польські фірми зможуть взяти участь, передає “Укрінформ“.

Президент Володимир президент Зеленський подякував партнерам за підтримку та заявив, що попри заборону експорту вугілля, Україна шукає шляхи енергетичної допомоги для Польщі.

“Для нас це – пріоритет у наших відносинах. Попри те, що у нас є заборона щодо експорту вугілля на цей складний період, ми сьогодні будемо шукати і знаходити можливість, як допомагати Польщі. Тому що Польща, незважаючи ні на що, знаходила ті чи інші кроки, допомоги нам, коли їй було непросто. Так само і ми, незважаючи на війну будемо знаходити моменти, де ми можемо реально допомогти”, – зазначив Зеленський.

Президент додав, що також сторони обговорили шляхи скорочення черг на кордоні, інформує “Суспільне“.

Моравецький повідомив, що Польща планує полегшити перетин свого державного кордону для українських вантажівок, зокрема тих, що перевозять гуманітарну допомогу.

“Відсьогодні, ми відкриваємо додатковий пункт перетину кордону для порожніх вантажівок. А через місяць, у жовтні, ми хочемо відкрити ще один пункт перетину кордону для порожніх вантажівок. Це допоможе розвантажити рух на кордоні і допоможе тим вантажівкам, які виїхали з гуманітарною допомогою і вони повертаються порожніми. Ми працюємо, щоб вирішити цю проблему”, – зазначив керівник польського уряду.

Матеуш Моравецький додав, що Польща закликатиме країни Європи та США надати Україні пакет допомоги в 9 мільярдів євро, про який йшлося раніше.

Своєю чергою, Егілс Левітс повідомив, що Латвія долучиться до післявоєнної реконструкції України.

“За програмою допомоги для України, ми беремось за Чернігівську область. У пріоритеті – відбудова шкіл, щоб забезпечити дітям гідний навчальний процес”, – повідомив латвійський лідер.

Під час зустрічі державних діячів на площі Конституції біля Верховної Ради за участі Володимира Зеленського урочисто відкрили ще дві таблиці на Алеї сміливості – президенту Латвійської Республіки Егілсу Левітсу та прем‘єр-міністру Польщі Матеушу Моравецькому.

“Я в Україні. У місці, де сьогодні твориться історія, де точиться війна за свободу й безпеку всієї Європи. І в цій боротьбі ми стоятимемо на боці України до єдиного можливого кінця – повної перемоги”, – написав Моравецький у твіттері.

Читайте також:
До Києва несподівано приїхав президент Латвії Егілс Левітс

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна