64-та бригада ЗС РФ, яка чинила злочини в Бучі, розгромлена і готується до розформування

Під час боїв на сході України розгромлена 64-та мотострілецька бригада ЗС РФ, яка навесні чинила воєнні злочини в Бучі під Києвом. Її готують до розформування.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ в ранковому зведенні в неділю, 18 вересня.

64-та окрема мотострілецька бригада Східного військового округу втратила понад 90% особового складу загиблими, пораненими, дезертирами та звільненими внаслідок відмови від участі у бойових діях. Техніку бригади передають підрозділам прикордонної служби ФСБ Російської Федерації, а військову частину готують до розформування”, – сказано в повідомленні ГШ.

Контекст

64 гв. омсбр входить до 35-ї загальновійськової армії та базується в селищі Князе-Волконське Хабаровського краю.

Як інформувала “Новинарня“, 4 квітня 2022 року Головне управління розвідки МО України заявило, що військовослужбовці 64-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ брали участь у масових вбивствах цивільного населення в місті Буча, та оприлюднило штатний розпис підрозділу.
Тоді ж сайт InformNapalm назвав ім’я командира бригади — Омуреков Азатбек Асанбекович.

Відомо, що військові 64 омсбр прибули до Бучі в середині березня. Протягом наступних 18 днів лише на одній локації, яку бригада взяла під свій контроль, було вбито 12 осіб. Загарбники з Хабаровського краю й надалі чинили в Бучі вбивства, грабежі та зґвалтування. На початку квітня бригада втекла з Київщини.

Велика Британія ввела санкції проти командира бригади.

18 квітня 2022 року, знаючи про звірства 64 омсбр у Бучі, президент РФ Путін своїм указом присвоїв бригаді почесне найменування “гвардійська” – “за масовий героїзм і відвагу, стійкість і мужність, виявлені особовим складом”.

Як мінімум 44 солдати та офіцери 64-ї бригади загинули наприкінці лютого і в березні.

У серпні ISW писав, що Кремль “подбав” про ліквідацію 64-ї бригади ЗС РФ, щоб приховати воєнні злочини.

Читайте також:
Відплата за Бучу: на Харківщині “холодноярці” розбили підрозділ 64-ї хабаровської бригади росіян. ФОТО

За уточненою інформацією від ГШ, оприлюдненою 12 вересня, під час відступу окупантів з Харківської області підрозділи 11-го армійського корпусу зі складу Балтійського флоту збройних сил РФ втратили понад 50% особового складу та понад 200 одиниць військової техніки.

“Значних втрат зазнають окупанти при спробах штурму Сил оборони на Авдіївському напрямку. За наявною інформацією, до лікувальних закладів щоденно надходить понад 30 осіб зі складу 1-го армійського корпусу російських військ. Окупаційна влада у будь-який спосіб намагається відновити боєздатність підрозділів, що зазнали втрат”, – зазначено також у зведенні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна