На Півдні ЗСУ просунулися на окремих ділянках на десятки кілометрів, звільнені ще чотири населені пункти, – Гуменюк

На Півдні Збройні сили України просунулися на окремих ділянках на декілька десятків кілометрів. Ще чотири населених пунктів офіційно повністю звільнені.

Про це в понеділок, 12 вересня, повідомила на брифінгу  керівниця обʼєднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк, передає “Лівий берег”.

“Окупанти продовжують обстрілювати Миколаївщину. Зокрема, територіальні громади вздовж лінії зіткнення. Криворіжжя та Нікопольщину, де чобіт окупанта не ступав, також. Так вони намагаються посилити психологічний тиск для формування розуміння, коли під натиском вони відступають, що нібито це нічого не значить. А вони тримають під вогневим контролем дуже далекі території”, – сказала заявила вона.

Проте успіхи ЗСУ на Південному напрямку протягом останніх тижнів також дуже переконливі.

“Ми просунулися від 4 до кілька десятків км на окремих ділянках та маємо звільнені площі близько 500 кВ км. Можемо проголосити, що населені пункти Херсонщини: Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Сухий Ставок та Миролюбівка, – всі вони на сьогодні вже звільнені та повністю під українським прапором. Ще тривають додаткові заходи. Але населення на цих територіях вже повністю під юрисдикцією України”, – додала Гуменюк.

За її словами, протягом останніх двох тижнів лише на Південному напрямку знищено понад 1800 окупантів, понад 500 одиниць авто та бронетехніки, понад 122 танків, два літаки та два гелікоптери. Та знищені близько 10 крилатих ракет ворога.

Речниця підтвердила, що окупанти шукають можливості здатися в полон.

“Так, у них є такий вихід. Вони знають, що Україна дотримується норм міжнародного гуманітарного права. Нами проводилася довга та потужна робота по інформуванню підрозділів окупаційних військ за допомогою листування, донесення радіо та іншими вербальними способами інформації про те, як вийти з так званої спецоперації, в яку їх втягнули.

А саме: як зробити підрозділи не боєздатними та вивести з ладу техніку, правильно скласти зброю та вийти в обмінний фонд, зберігши собі життя”, – додала вона.

Як відомо, в останні тижні ЗСУ на Херсонщині розбили мости та знищили понтонні переправи через Дніпро, внаслідок чого російське угруповання на правому березі Херсона відрізане від постачання.
12 вересня стало відомо про нові удари РСЗВ HIMARS по Антонівському автомобільному та залізничному мостах.

Читайте також:
Затиснуті на Херсонщині підрозділи російської армії готові скласти зброю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна