Зеленський став на бік поліції у справі про волонтерські авто для ЗСУ

Президент Володимир Зеленський після зустрічі з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським і головою Нацполіції Ігорем Клименком зробив різку заяву щодо справи про продаж волонтерських автомобілів для ЗСУ, в рамках якої раніше проходив обшук у волонтера Святослава Літинського.

Про це йдеться в дописі на каналі Зеленського в фейсбуці у суботу, 10 вересня.

“Внесок наших волонтерів у перемогу України величезний. Але, на жаль, спливають факти й про нечесну діяльність. Один із таких – справа про продаж автомобілів для ЗСУ, яка набула розголосу цими днями”, – заявив президент.

“Провів сьогодні зустріч щодо цього з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським і головою Національної поліції Ігорем Клименком.

Заробляти на наших захисниках – неприпустимо. Це злочин не лише з погляду закону, а й з погляду людської совісті. Шахраї та злодії не можуть бути волонтерами”, – сказано в дописі Зеленського.

Нагадаємо, напередодні ввечері президент заявляв, що не в курсі цієї справи, як і справи про розкрадання гуманітарної допомоги на Запоріжжі.

Контекст

Як повідомляла “Новинарня“, 8 вересня вранці поліція прийшла з обшуками до львівського волонтера та громадського активіста Святослава Літинського і до його соратника Назарія Островського, які займаються завезенням із Польщі авто для ЗСУ. Їх звинуватили у нібито продажі цієї гуманітарної допомоги.
Літинський розповів у коментарі “Новинарні“, що перед тим їх тривалий час провокували на порушення закону, закликаючи відпродати одному з підрозділів ЗСУ авто, придбане на волонтерські гроші, а потім купити наступне.

Святослав Літинський (праворуч) і Назарій Островський та волонтерські авто для Збройних сил України. Фото з ФБ

За Літинського вступилися багато громадських діячів і політиків, які назвали цю справу замовною.

Подібну справу розслідують і щодо відомого львівського художника та волонтера Олеся Дзиндри, якого також схилили до продажу авто, придбаного для армії. 30 серпня Галицький райсуд Львова відпустив волонтерів Дзиндру та Юрія Музичука під особисті зобов’язання.

31 серпня у Львові провели обшуки на підприємстві у волонтера Олега Яницького через гуманітарну допомогу.

На початку червня очільниця одеського благодійного фонду “Корпорація монстрів” Катерина Ножевнікова заявила, що Служба безпеки України “відкрила справу” на очолюваний нею фонд.

Читайте також:
“Влада зачищає суспільство від незручних активістів”:
відомі люди долучаються до звернення проти переслідування волонтерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.