“Влада зачищає суспільство від незручних активістів”: відомі люди долучаються до звернення проти переслідування волонтерів

Після обшуку, влаштованого поліцією у захисника української мови й волонтера Святослава Літинського, у соцмережах поширюють відкрите звернення спільноти “Мова об’єднує” проти свавільного й необґрунтованого переслідування українських волонтерів.

“Випадки необґрунтованого переслідування владою українських волонтерів, які допомагають ЗСУ, дедалі частішають. При цьому влада не надає суспільству жодних доказів їхньої провини, а просто знищує їхню репутацію, ускладнює або унеможливлює волонтерську діяльність, руйнує напрацьовані важкими зусиллями канали постачання допомоги для ЗСУ”, – зазначають автори звернення, до якого закликають долучатися всіх небайдужих.

“Безпідставні переслідування українських волонтерів, захисників української мови виглядають як цілеспрямоване зачищення владою громадянського суспільства від незручних активістів.

Владні репресії проти волонтерів суттєво зменшують допомогу українському війську. Руйнують суспільну єдність. Дискредитують авторитетних громадських діячів і послаблюють громадянське суспільство, яке контролює дії влади. Це є наступом на українську демократію і шкідництвом стосовно обороноздатності України під час війни”, – наголошується у зверненні.

Як зауважують підписанти, складається враження, що “справа Шеремета” владу нічого не навчила. Про що свідчить показове переслідування саме тих волонтерів, які критикують дії та помилки влади. Тоді як наближених до неї не чіпають, як і тих, хто втікає з країни під виглядом волонтера, як син скандального юриста Януковича Андрія Портнова.

“Раніше влада розпочала переслідування Романа Матиса, засновника спільноти захисту прав україномовних “И так поймут!”, яка за 10 років діяльності українізувала безліч сайтів та сервісів. Нещодавно СБУ відкрила проти Романа справу – і теж через його волонтерську діяльність на користь української армії.

Якщо хтось думає, що ці люди присвятили роки життя захисту української мови та державності, щоб у вирішальний для України час використати свій авторитет для власного збагачення – спершу потрудіться це довести!” – наголошують підписанти звернення.

І вимагають від влади “припинити свавільне необґрунтоване переслідування українських волонтерів, провести ретельне розслідування таких випадків та назвати і покарати ініціаторів репресій“.

Відкритий лист уже підтримали учасник Ініціативної групи “Першого грудня” Йосиф Зісельс, письменники Юрій Винничук, Світлана Поваляєва й Андрій Кокотюха, музикантка Мар’яна Садовська, народний депутат Володимир В’ятрович, ресторатор Євген Клопотенко, співачка і волонтерка Анжеліка Рудницька, журналістка Наталка Фіцич та інші.

Передісторія

Святослав Літинський ‒ відомий волонтер і активіст, який від 2012 року через судові позови відстоює українську мову, якщо порушується чинне законодавство.

Він був першим українцем, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки, домігся від іноземних компаній маркування побутової та електронної техніки українською. Позивався проти тодішнього керівника МВС Арсена Авакова. Ще кілька справ, які стосуються мови, перебувають у судах.

Також Літинський послідовно бореться проти зловживань і хабарництва в поліції.

У час повномасштабного російського вторгнення зайнявся волонтерством і передав уже понад 250 автомобілів для ЗСУ.

7 вересня Святослав написав, що обсяги волонтерської допомоги війську падають, зокрема через переслідування волонтерів поліцією та СБУ. А вранці 8 вересня у його помешкання прийшли з обшуком.

Нагадаємо, це – не перший випадок обшуків у львівських волонтерів. Галицький суд Львова 30 серпня обрав львівським волонтерам Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання протягом місяця. 31 серпня поліція прийшла з обшуком до волонтера Олега Яницького.

Читайте також:
Активіст Літинський виграв апеляцію в МВС щодо російської мови в довідках про несудимість

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна