“Справа волонтерів”: суд відпустив львівського художника Олеся Дзиндру під особисте зобов’язання

Галицький районний суд Львова у вівторок, 30 серпня, обрав запобіжний захід двом відомим львівським волонтерам – художнику Олесю Дзиндрі та його товаришу Юрію Музичуку, яких звинувачують у продажі товарів гуманітарної допомоги.

Як повідомляє кореспондент “Новинарні“, обох волонтерів суд випустив під особисте зобов’язання, відмовивши прокуратурі, яка клопотала про взяття підозрюваних під нічний домашній арешт.

Проте під час судового засідання з’ясувалося, що у сторони звинувачення немає прямих доказів того, що волонтери намагались продати автівки, завезені для потреб ЗСУ.

Впродовж засідання під будівлею суду проходила акція на підтримку підозрюваних. Учасники принесли плакати “Волонтерам повагу, а не підозри”, “СБУ чи ФСБ?”, “Суд чи судилище?”, “Без вини винуваті”, “#ПідтримуюОлеся”.

Серед учасників акції були представники львівської волонтерської спільноти, культурні діячі й політики. Вони розповіли, що вважають справу сфабрикованою і розглядають її та аналогічні справи як спробу влади придушити непідконтрольний їй волонтерський рух.

Низка відомих осіб запропонували суду взяти Дзиндру та Музичука на поруки – це народний депутат Ярослав Рущишин, депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Петро Цеголко, Соломія Риботицька, Леся Кобецька, депутатка Львівської міської ради Юлія Хомчин, колишня заступниця міністра культури Ірина Подоляк і голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Під час самого слухання були озвучені нові деталі провадження, яких не зазначили в офіційному пресрелізі Офісу генерального прокурора. Звинувачення ґрунтується переважно на свідченнях працівника одного з районних військкоматів Львівщини. Йому волонтери передали чотири автівки, оформивши це як безоплатну допомогу ЗСУ. Вже згодом офіцер приніс чоловікам гроші – 20,7 тисячі доларів. Цей факт і задокументували правоохоронці.

Водночас сторона захисту називає це провокацією. У суді так і не знайшов підтвердження факт продажу автівок, про який йдеться у підозрі. На запитання судді, чи є у сторони звинувачення докази продажу, прокурор і слідча довго переглядали матеріали справи, але так і не виявили там нічого, що б прямо вказувало на таку мету фігурантів.

Підозри Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку вручили у п’ятницю, 26 серпня. Як писала “Новинарня“, волонтерам інкримінували “продаж гуманітарної допомоги, вчинений у значному розмірі, під час воєнного стану” (ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України).

За версією правоохоронців, волонтери намагалися продати автомобілі, які самі ж завозили з-за кордону для потреб Збройних сил України. Організатором “схеми” нібито був Дзиндра.

Сторона захисту називає справу сфабрикованою. Прибічники обвинувачених припускають, що цією та аналогічними справами проти волонтерів окремі сили в Службі безпеки України та Офісі генерального прокурора намагаються довести свою “корисність” на тлі кадрових чисток, що почалися в цих відомствах. За іншою версією, йдеться про систематичний тиск і переслідування волонтерського руху через побоювання, що він може набути політичних рис.

Як відомо, Олесь Дзиндра брав участь у підготовці Форуму українських волонтерів, що мав відбутися на початку вересня у Луцьку.

Зазначимо, що 19 серпня стало відомо про вручення підозри відомій луцькій волонтерці Ользі Косован – керівниці відділу забезпечення ЗСУ благодійного фонду “Добра справа”, який від початку повномасштабного вторгнення активно допомагав українській армії. За версією слідства, жінка нібито продала 44 бронежилети за 530 тисяч гривень. Волонтерка звинувачення категорично заперечує.

Раніше у деяких західних ЗМІ з’явилася інформація про те, що Росія проводить пропагандистську кампанію з метою дискредитації українського волонтерського руху. Так, литовський громадський мовник LRT наприкінці липня повідомляв, що мета кремлівської пропаганди – переконати людей (у першу чергу іноземців) у марності пожертв на підтримку України.

Читайте також:
Депутатка зі “Слуги” Безугла накатала на волонтерів звернення до СБУ. Її просять поставити на місце

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна