“Нас протягом місяця намагалися спровокувати на порушення закону”, – волонтер Святослав Літинський про обшук і липову справу

Громадський активіст та волонтер Святослав Літинський розповів “Новинарні” про подробиці обшуку, з яким до нього у Львові прийшла київська поліція, та про саму “справу автівок”

автор: Олена Максименко

Святослав Літинський – викладач, доцент кафедри програмування Львівського національного університету ім. Івана Франка, голова ГО “Незалежні”, захисник української мови (торік дійшов до фіналу конкурсу на мовного омбудсмана). А з 24 лютого він волонтер, що займається купівлею і доправленням автівок з Європи для Збройних сил України. Власне, на момент обшуку у його львівській квартирі Літинський перебував у Польщі – щоб забрати чергового “бойового коня”. Обшук застав удома Святославову дружину та малолітніх дітей 9 і 11 років.

“Дуже багато було процесуальних порушень, ці процесуальні порушення ми безумовно оскаржимо, – розповів Літинській у коментарі “Новинарні“. – Було дуже багато неприємних ситуацій, коли тиснули морально”.

Він переконаний: цими діями держава пробує дискредитувати волонтерський рух.

“По суті, в чому мене звинувачують? Ні в чому мене не звинувачують. Вони підозрюють одну особу в тому, що продала волонтерський автомобіль. А по суті, не продала, а сама зібрала гроші на нього і купила. Але – така от підозра”, – пояснює Літинський.

В ухвалі суду написано, що знайомий Святослава Назар, котрий разом із ним займається доставкою автівок, допоміг провести автомобіль для капелана. Капелан, за словами волонтера, був у Києві під час бойових дій на першому етапі повномасштабної війни, по тому вирушив на схід. Має довіру та авторитет серед військових.

“І Назарій допоміг власне купити і ввести цей автомобіль. І в них (поліції) є підозра, що цей капелан продавав гуманітарну допомогу. Хоч фактично цей капелан і знайшов гроші на цей автомобіль. Як тут мене пришили? Фактично просто тому, що я знаю Назара…” – каже Літинський.

За словами Святослава, протягом тривалого часу його намагалися підбурити до продажу привезених для фронту автівок.

“Вони вже місяць, як пробували спровокувати нас, фактично підбурити до порушення Кримінального кодексу, до продажу гуманітарної допомоги. Нам щодва-три дні надзвонював дядько і казав: “В нас підрозділ – він має проблеми…” – чи розбомблений, чи що. Так емоційно входив і просив: “Будь ласка, відпродайте нам автомобіль! Ви ж за нього гроші заплатили? Заплатили! Ви відпродайте, ми вам гроші за нього дамо, а ви наступний купите, привезете і будете мати! Ну, тому підрозділу, для якого ви везли”. Ми йому казали: “Друже, та давай у Польщі знайдемо, купимо і привеземо!” «Нє-нє-нє, тільки той, що вже у Львові є!”

Автомобіль до кордону є просто автомобілем, його можна купити-продати. А після кордону він стає “священною коровою”, це вже гуманітарна допомога. І продаж гуманітарної допомоги – це від 5 до 7 років [позбавлення волі] у воєнний час з конфіскацією майна”, – пояснює Літинський.

Обшук тривав близько п’яти годин, починаючи з сьомої ранку. В процесі вилучили 15 000 гривень.

“Причому в мене, крім тих грошей, вдома були ще кошти в доларах, євро – невелика сума, може, 300. Але чомусь їх не вилучили”.

Комп’ютери і телефони, як часто буває в подібних ситуаціях, теж не забрали.

На щастя, на обшук встигли двоє адвокатів. Уже під кінець обшуку приїхало багато журналістів.

“В хаті були тільки дружина і двоє дітей. І прийшло семеро дорослих чуваків, – розповідає Святослав. – Дружина їм каже: “Покличте, прошу, сусідів, хай вони будуть присутні!” Вони їй: “А вам не соромно буде перед сусідами?” Пробували так морально тиснути. Дружина: “Їде адвокат, прошу почекати з обшуком, я ознайомлюся з ухвалою суду – я маю її детально вивчити”. А вони кажуть: “Ні, ми починаємо!” – і почали без адвокатів. Дружина не ознайомилася з ухвалою суду. А там в ухвалі суду чітко пишуть, що можна дивитися, що не можна, що можна вилучати, що не можна… І тому дружина мала право законне з нею ознайомитися, і аж тоді вони мали починати цю процедуру”.

Санкціонувала цей процес слідчий суддя Голосіївського району Києва Вікторія Хоменко.

“Та, яка у свій час зняла арешт із земельних ділянок, які в злочинний спосіб розбазарила Національна академія наук та віддала забудовнику”, – написав у фейсбуці голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Слідчий наприкінці обшуку обіцяв дати журналістам коментар, однак, за словами Літинського, зрештою втік, не дотримавши слова.

“Вони нас не спровокували ні на які порушення закону, – наголошує волонтер. – І тепер я не знаю, що вони будуть далі робити. Може, якось того капелана тиснутимуть, щоб він свідчив про те, ніби десь відбувався продаж гуманітарної допомоги. Не знаю”.

* * *

Авто для ЗСУ від волонтерської групи Літинського. Фото з ФБ

4 вересня Святослав Літинський повідомляв, що їхня група вже ввезла в Україну понад 250 автомобілів для ЗСУ.

Механізм такий: “Купуємо авто у Європі, оформляємо документи, організуємо водіїв для перевезення їх до Львова і далі по цілій Україні в рамках запитів від підрозділів армії”. Всіх охочих допомогти закликають скидати гроші на рахунки.

Контекст

Це вже не перший випадок обшуків у відомих львівських волонтерів, які привозять автівки для армії, та не перша спроба влаштувати з цього приводу резонансну кримінальну справу.

30 серпня Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід Олесю Дзиндрі та його товаришу Юрію Музичуку, яких також звинуватили в продажі товарів гуманітарної допомоги. Обох суд випустив під особисте зобов’язання, відмовивши прокуратурі, яка клопотала про взяття підозрюваних під нічний домашній арешт.
Під час судового засідання з’ясувалося, що у сторони звинувачення немає прямих доказів того, що волонтери намагались продати автівки, завезені для потреб ЗСУ.

Цю операцію було проведено слідчими слідчого управління ГУ Нацполіції у Львівській області, за матеріалами Управління Служби безпеки України Львівщини.

Як і у випадку з художником Дзиндрою, у справі з Літинським, на його боці — громадська думка й безліч поручителів. Вони так само говорять про цілеспрямовані розправи над громадськими активістами, а також те, що слідчі проханнями будь-що продати авто з гуманітарки їх “підставили”.

Читайте також:
“Влада зачищає суспільство від незручних активістів”:
відомі люди долучаються до звернення проти переслідування волонтерів

Офіційна версія поліції

8 вересня у Києві, Київській області та Львові відбувалися обшуки у справі щодо шахрайства. У ній фігурують Святослав Літинський та депутат Бродівської міської ради Назарій Островський (голова львівської міської організації Української галицької партії).

Про обшуки та звинувачення повідомив відділ комунікації поліції Києва.

У поліції заявили, що злочинна група у складі двох осіб нібито “привласнювала донати під виглядом благодійного фонду”. Їх викривали слідчі ГУ НП столиці спільно зі співробітниками Департаменту захисту інтересів суспільства і держави НПУ.

“Правоохоронці встановили, що чоловіки з метою отримання прибутку продавали автотранспорт, який надходив в Україну як гуманітарна допомога від іноземних держав та призначався для потреб ЗСУ. З метою прикриття своєї діяльності фігуранти використовували наліпки громадських організацій”, – заявили в столичному главку.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України – незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

“Також вирішується питання щодо повідомлення чоловікам про підозру у скоєнні злочину”, заявили в поліції.

При цьому керівник Львівської військової адміністрації Максим Козицький відреагував на скандал, зазначивши, що “розслідування має бути об’єктивним”, адже волонтери щодня роблять великий вклад у стійкість України.

Читайте також:
“Справа волонтерів”: суд відпустив львівського художника Олеся Дзиндру під особисте зобов’язання


над матеріалом працювали: Олена Максименко, Дмитро Лиховій

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.