Халепа, Ковінька і Трясця: три “народні байрактари” від Фонду Притули вже в ЗСУ

Три безпілотні літальні апарати розвідувально-ударного комплексу Bayraktar TB2, на які збирав гроші фонд Притули, доставили з Туреччини в Україну. Підрозділи ЗСУ вже взяли їх в роботу.

Про це у вівторок, 6 вересня, повідомили “Новинарні” у Благодійному фонді Сергія притули.

Трьом бортам Сергій Притула придумав імена: “Халепа”, “Ковінька” і “Трясця”.

На кожному з трьох апаратів є наліпки зі словами “Народний Байрактар” та з малюнком вишиванки.

“Напрямки і локації, де працюватимуть “народні байрактари”, розголошувати не будуть з міркувань безпеки. За домовленістю з Міністерством оборони України, відео роботи цих “народних байрактарів” будуть спеціально марковані у повідомленнях в соцмережах”, – ідеться в повідомленні фонду.

Фото: БФ Сергія Притули

Задумка візерунку для БПЛА виникла у посольства України в Туреччині. Львівська дизайнерка Марта Лешак втілила ідею дипломатів у схемі, а майстри бренду “Мотив” прошили взірець.
Перші авторські вишиванки подарували засновникам фірми Baykar – братам Халуку та Сельчуку Байрактарам. Їх передали через посла України в Турецькій Республіці Василя Боднара. А сам візерунок втілили у наліпках на бортах трьох “народних байрактарів”, розповіли комунікаційники Притули.

Читайте також:
“Байрактари” повертаються: Генштаб після тривалої перерви прозвітував про ефективну роботу ударних БПЛА

Передісторія

Нагадаємо, ці три літаки турецький виробник Baykar Makina вирішив безоплатно передати Збройним силам України після збору коштів Благодійного фонду Сергія Притули спільно з блогером Ігорем Лаченковим, що тривав 22-24 червня 2022 року. Майже 3 мільйони осіб зробили більше 1,3 мільйона транзакцій, зібравши за три дні понад 600 млн гривень.

Компанія Baykar надала три безпілотники Bayraktar TB2 Україні безплатно. Таким чином Фонд Притули отримав можливість спрямувати 600 млн гривень на купівлю супутника для потреб ЗСУ. 18 серпня Фонд Притули підписав угоду з фінською компанією ICEYE, придбавши доступ до супутникових даних всього сузір’я супутників ICEYE. Користуватиметься цим супутником і даними з нього Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Читайте також:
“Абсолютно нові рівні даних”: що відомо про супутник ICEYE, який купив Притула

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна