“Узурпація для самопіару”: Рада дозволила телеканалу “Рада” не транслювати засідання парламенту

Верховна Рада ухвалила постанову, яка дозволяє парламентському телеканалу “Рада” не транслювати засідання парламенту.

Про це в вівторок, 6 вересня, повідомив у фейсбуці народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

За відповідний документ проголосував 241 нардеп.

Документ передбачає, що в період дії воєнного стану здійснення прямих трансляцій відкритих пленарних засідань Верховної Ради може бути обмежене державним підприємством “Парламентський телеканал “Рада” на користь національної безпеки та з метою забезпечення заходів безпеки ВР відповідно до Конституції України, законів “Про інформацію”, “Про доступ до публічної інформації”, “Про правовий режим воєнного стану”, указами президента України про набуття чинності рішень Ради національної безпеки та оборони України щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану.

Водночас телеканалу “Рада” доручили забезпечити створення і трансляцію новин, інших інформаційних та інформаційно-аналітичних матеріалів, спрямованих на виконання рішень та нормативно-правових актів щодо забезпечення єдиної інформаційної політики в період дії в Україні воєнного стану.

“Під приводом війни влада все нахабніше займається політичним мародерством, узурпуючи інформаційний простір для самопіару. Немає сумніву, що вказівка буде виконана на 200% і засідання не транслюватимуться навіть у записі.

Більше того, замість телепрограми «Парламентський день» та телепередач за рівної участі всіх фракцій та груп, «Рада» тепер має забезпечувати «трансляцію новин, інших інформаційних та інформаційно-аналітичних матеріалів (в тому числі під час трансляції єдиних інформаційних платформ стратегічної комунікації та марафонів загальнодержавного значення), спрямованих на виконання рішень та нормативно-правових актів щодо забезпечення єдиної інформаційної політики».

Замість надання глядачам можливості самим бачити роботу парламенту, чути різні точки зору і робити власні висновки, канал «Рада» тепер уже «законно» заповнить ефір вихвалянням президента, його офісу і правлячої партії. Причому все це – за рахунок платників податків. Які в час війни викладуть із власних кишень на піар-канал влади в рази більше грошей, ніж у попередні роки, коли «Рада» була звичайним парламентським каналом”, – вказав В’ятрович.

Читайте також:
Нардепи звернулися до голови ВР, щоб зупинити законопроєкт “Про медіа” і прибрати “небезпеки розмінування культурного кордону з Росією”

Він додав, що “в Україні як європейській державі немає й не може бути державного телебачення, за винятком іномовлення (яке «слуги» угробили, перетворивши на російськомовний канал «Дом») і парламентського телеканалу «Рада», в якому від парламенту лишилася хіба що назва”.

“Такого знущання з парламентаризму і такої узурпації телевізійного простору владою не було навіть у найгірші часи Кучми і Януковича. Причому найогидніше те, що парламентаризм в Україні нищиться руками самих депутатів.

Цю постанову, як і всі подібні антидемократичні рішення, протягнули голосами неформальної коаліції, що виконує всі забаганки Банкової: більшість «слуг народу» і депутати від колишньої ОПЗЖ. Агітували у своїх промовах за цю постанову також лише «слуги народу» і Шуфрич.
Єдиною прикрою несподіванкою стали два голоси «за» від колег із фракції «Голос»”, – підсумував Володимир В’ятрович.

Водночас “Рада” продовжить брати участь у національному телемарафоні “Єдині новини”.

“Правильно, навіщо телеканалу «Рада» висвітлювати діяльність парламенту. Адже вони будуть висвітлювати діяльність Єрмака, Подоляка, Арестовича і «позитивних блогерів» Банкової.

Мабуть, Янукович і його риги зараз самі себе запитують: «А що, так було можна?» У мене є пропозиція: перейменуйте телеканал, зробіть приватним і фінансуйте його зі своїх власних кишень”, – прокоментував  юрист, ексзаступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Читайте також:
Ткаченко повідомив, скільки триватиме телемарафон “Єдині новини”

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна