Німецькі компанії роками могли поставляти РФ сировину для хімзброї “Новичок”

Німецькі правоохоронці провели низку обшуків у хімічних компаніях Riol Chemie GmbH та R. R. Rhein Reserve за підозрою у незаконних поставках Російській Федерації отруйних субстанцій і товарів спецпризначення для лабораторій.

Про це в вівторок, 30 серпня, поінформувала “Німецька хвиля”.

За даними правоохоронців, ці компанії протягом останніх трьох з половиною років без відповідного дозволу могли постачати Росії сировину для виготовлення хімічних і біологічних бойових агентів, таких як гірчичний газ та нейротоксин “Новичок”.

Обшуки відбулися на виробництвах і об’єктах не тільки Riol Chemie та Rhein Reserve, а й ще на базах п’яти невказаних компаній.

Зазначається, що компанії експортували сировину підприємству “Химмед” у Москві, яка є постачальником спеціальних лабораторій російських військових і ФСБ. Крім того, компанії неодноразово поставляли засоби захисту, які є товарами подвійного призначення.

Російська “Новая газета” вказує, що “Химмед” перебуває під санкціями за “участь у підтримці російських програм з розробки зброї масового знищення”. Rio Chemie також у санкційному списку США, але не в європейському.

Прикметно, що Riol Chemie GmbH раніше фігурувала у розслідуваннях отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Читайте також:
Справа Скрипалів: Британія каже про ще одну жертву отруєння

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна