Ще дві європейські лабораторії підтвердили отруєння Навального “Новічком”

 

Спеціалізовані лабораторії Франції та Швеції підтвердили, що російський опозиційний лідер Олексій Навальний був отруєний нервово-паралітичним агентом радянських часів “Новичок”.

Про це в понеділок, 14 вересня, заявив офіційний представник уряду Німеччини, передає AP.

“Результати дослідження спеціальних лабораторій Франції та Швеції підтверджують німецькі висновки”, – сказав речник федерального уряду ФРН Штеффен Зайберт.

Він зазначив, що Організація із заборони хімічної зброї також отримала зразки та вживає заходів для тестування.

Раніше німецька військова лабораторія підтвердила наявність “Новичка” в аналізах російського опозиційного лідера, що лікується в берлінській клініці “Шаріте”.

Читайте також:
Навальний прийшов до тями й розповідає подробиці про отруєння, – ЗМІ

Навальному стало зле під час польоту з Томська в Москву, через що літак екстрено сів в аеропорту Омська. Оточення Навального припускає, що в поїздці по Сибіру його могли отруїти невідомою речовиною, підмішаною в чай.

Навальний перебував у комі, підключений до апарата штучної вентиляції легень. Омські лікарі оцінювали стан Навального як важкий, але заявляли про відсутність слідів отрути.
На лікування до Німеччини його відпустили лише під тиском громадськості.

22 серпня Олексія Навального перевезли спеціальним медичним літаком з Омська до Берліна. У клініці “Шаріте” підтвердили його отруєння із застосуванням речовини з групи інгібіторів холінестерази.

Згодом уряд Німеччини заявив, що тести, проведені на зразках, взятих у російського опозиційного політика, показали наявність нервово-паралітичної речовини “Новічок” часів СРСР. Речовиною тієї ж групи в 2018 році в Солсбері російські агенти отруїли колишнього співробітника ГРУ, перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, а також випадкових британців.

За даними німецької преси, Навальному в чай додали “покращену” модифікацію “Новічка”, і планувалося, що він помре в літаку під час перельоту з Сибіру.

Читайте також:
“Навального отруїли “Новічком”. Що це означає?”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна