Порошенко передав парамедикам робота для порятунку поранених. ВІДЕО

Петро Порошенко презентував унікального бойового робота, призначеного для евакуації поранених бійців, а також транспортування боєкомплектів та виконання інших військових завдань.

Про це він розповів у понеділок, 29 серпня, на ФБ.

“Сьогодні ми привезли в Україну зброю майбутнього. Це унікальний бойовий робот, який керується дистанційно. Це військова машина, яка стоїть на озброєнні трьох армій країн-членів НАТО – Естонії, Німеччини та Норвегії. Спільне виробництво Німеччини і Естонії. І сьогодні вперше ця бойова техніка майбутнього з’явилася в Україні. Ми думаємо, вона зробить потужний внесок для нашої перемоги”, – заявив Порошенко.

Такого робота можна також озброїти автоматичною 30-мм гарматою або протитанковою системою – як от “Стугна” чи “Джавелін”, – або розвідувальною системою із радаром.

“Але саме цей варіант – евакуаційний. Ми спільно з “Госпітальєрами” хочемо започаткувати проект “Журавель” на честь загиблого українського морпіха. Для того, щоб в умовах небезпеки для лікарів-евакуаторів робот міг під’їхати, забрати бійця, привезти за півтора, два чи п’ять кілометрів, щоб надати необхідну допомогу, коли рахунок йде на хвилини, і врятувати життя”, – пояснив політик.

Засновниця батальйону парамедиків, доброволець і народна депутатка Яна Зінкевич запевнила, що “госпітальєри” прискіпливо вивчать можливості новинки, будуть проведені навчання для операторів – щоб з’явилася можливість евакуювати поранених з важкодоступних місць.

Порошенко наголосив, що сьогодні всі українці тримають кулаки за бригади, які беруть участь у контрнаступі на півдні країни – і кожен робить максимум з можливого, аби забезпечити їх усім необхідним.
“Саме сьогодні ми хочемо побажати великого успіху нашим воїнам. Останній місяць наша команда говорила, що кожен українець має зробити максимум від нього залежного для того, щоби зробити успішним контрнаступ. Тримаємо кулаки за наших воїнів”, – зауважив п’ятий президент.
Він акцентував, що армія потребує сучасної військової техніки – щоб нищити ворогів і берегти життя оборонцям.

Довідково:
THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System, укр. гусенична гібридна модульна піхотна система), безпілотний наземний транспортний засіб (UGV), є наземним озброєним безпілотним транспортним засобом, розробленим в основному для військових застосувань, і виготовлений Milrem Robotics в Естонії.

Засіб призначений для забезпечення підтримки військ, слугуючи транспортною платформою, дистанційною збройною станцією, блоком виявлення та утилізації СВП тощо. Відкрита архітектура автомобіля надає йому можливість виконувати багато завдань.

Основна мета THeMIS Transport — підтримка матеріально-технічного забезпечення бази та забезпечення постачання останньої милі для бойових підрозділів на передовій. Він підтримує піхотні підрозділи, зменшуючи їх фізичне та когнітивне навантаження, збільшуючи дистанцію протистояння, захист сил і живучість. THeMIS Combat UGV забезпечують пряму вогневу підтримку маневровим силам, які діють як помножувач сили.
Завдяки інтегрованій самостабілізуючій дистанційно керованій системі зброї вони забезпечують високу точність на великих ділянках вдень і вночі, збільшуючи дистанцію протистояння, захист сил і живучість.
Бойові UGV можуть бути оснащені легкими або великокаліберними кулеметами, 40-мм гранатометами, 30-мм автогарматами та протитанковими ракетними системами. UGV THeMIS ISR мають розширені можливості збору розвідуваних даних із застосуванням кількох датчиків. Їхня головна мета — підвищити обізнаність щодо ситуації, забезпечити покращену розвідку, спостереження та розвідку на широких територіях, а також здатність оцінити бойові збитки. Система може ефективно підвищити роботу піхотних підрозділів, прикордонників та правоохоронних органів зі збору та обробки необробленої інформації та скорочення часу реакції командирів.
THeMIS здатний стріляти звичайними кулеметними або ракетними боєприпасами

Читайте також:
11 італійських бронемашин MLS Shield, закуплених волонтерами і Порошенком, відправили на фронт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна