МАГАТЕ планує приїхати на Запорізьку АЕС наступного тижня через Україну, – Зеркаль

Візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізьку АЕС заплановано на наступний тиждень, але російські окупанти намагаються не допустити цієї інспекції.

Про це в ефірі “Радіо НВ” 25 серпня заявила радниця міністра енергетики Лана Зеркаль.

“Наступного тижня запланований візит місії МАГАТЕ, і зараз вирішуються всі логістичні маршрути, як вони діставатимуться. Попри те, що росіяни погодилися, що місія їхатиме через територію України, вони штучно зараз створюють всі умови для того, щоб місія не доїхала до об’єкта з огляду на ситуацію навколо нього”, – сказала Зеркаль.

Радниця міністра додала, що головною метою візиту місії МАГАТЕ є контроль ситуації на станції та вжиття необхідних заходів, щоб убезпечити Європу від можливої катастрофи.

В останні тижні територія біля Запорізької АЕС (окуповане РФ місто Енергодар Запорізької області) піддається обстрілам та іншим провокаціям.

Інформагенція Bloomberg з посиланням на джерела повідомляла, що МАГАТЕ готується відвідати Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі до 5 вересня “під час вже запланованої двотижневої міжнародної місії для перевірки систем безпеки”.
Зазначається, що ще до початку повномасштабної війни РФ проти України МАГАТЕ планувало на два тижні відвідати Запорізьку АЕС у вересні 2022 року. Це мала бути перша перевірка за останні 16 років. Таким чином, в агентстві хочуть відвідати станцію до 5 вересня, щоб поєднати одразу дві перевірки. Інспекторам будуть надані ширші повноваження, ніж передбачалося спочатку.

Читайте також:
Дії окупантів спричинили повне відключення ЗАЕС від електромережі – вперше в історії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна