Мінкульт із “Бандою” придумав альтернативний знак пальцями на позначення тризуба. Але вже скасував під тиском

доповнено

Креативна агенція Banda разом із Міністерством культури та інформаційної політики України “придумали” жест, яким “усі українці зможуть вітати одне одного з Днем Незалежності”. Але він непристойний, його не сприймає патріотичне середовище, тож через обурені коментарі Banda вже встигла скасувати нову ідею з пальцями.

Про новий жест для святкового “флешмобу”, який, за задумом МКІП мав би стати традиційним, Banda повідомила в інстаграмі вранці в понеділок, 22 серпня.

“День Незалежності України цього року має прозвучати гучно, як ніколи. Буде багато контенту і потужних промов, але у нас досі немає універсального привітання на це свято. Кожен це робить по-своєму. Що ж, настав час створити спільну традицію.

Разом із МКІП ми обрали жест, яким усі українці зможуть вітати одне одного з Днем Незалежності: і в Києві, і в Криму, і у Варшаві. Це – Тризуб Незалежності. У ньому пульсує сила нашого Герба та живе дух Незалежності, бо жестовою мовою він означає букву Н.

Приєднуйтесь до флешмобу та «піднімайте» свої Тризуби! Це просто: складаєте пальці, робите фото, додаєте хештег #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ та викладаєте у соцмережі. Не забудьте бабуням і дідуням розтлумачити, як там пальці загинати”, – йшлося в повідомленні креативників.

Цей тризуб складали три пальці – вказівний, середній та мізинець (зігнуті – великий і безіменний).

Допис “Банда” проілюструвала фотографіями відомих людей, які зображають начебто “тризуб”. Серед них виконавиці Надя Дорофєєва, Даша Астаф’єва, Lida Lee, реперка alyona alyona, учасник гурту Kalush Orchestra КилимМен.

У мережі різко відреагували на таку ініціативу. Користувачі вказали креативникам, що жест давно має інше значення, а також закликали агенцію та уряд не осоромлюватися.

Аналогічне розташування пальців має назву “шокер” і означає жест, що, залежно від ситуації, використовується як вказівка на перевагу над кимось або над чимось.

Також він має сексуальний підтекст. Англійською він називається “two in the pink, one in the stink” і відомий в усьому світі як жестове відображення подвійного проникнення у сексі.

 “Здається, вони зійшли з глузду у бажанні “винайти” щось своє. Це якось поза моїм розумінням, чесно”, – прокоментував ідею від “Банди” і МКІП журналіст Сергій Сидоренко.

“Як захочете задля флешмобу повторити приклад Ткаченка, то повторюйте краще з Чорновола”, – написала журналістка Мар’яна П’єцух.

 

“Рік тому намагалися спаплюжити тризуб просуваючи пивну етикетку в якості “великого герба”.
Зараз – непристойними жестами пальців. Досить знущатися над символами. Міністерство культури та інформаційної політики України – уважно прочитайте друге слово в назві інституції”, – наголосив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

Як відомо, ще з початку 1990-х років у патріотичній спільноті поширений знак тризуба, який робиться трьома пальцями – вказівним, середнім та безіменним, без мізинця. Цей “тризуб Чорновола” використовувала у своїй символіці партія ВО “Свобода”.

Станом на 16:00 допис та ілюстрація в інстаграмі “Банди” змінені. Креативна агенція відмовилася від своєї ідеї з альтернативним тризубом.

“Друзі, вибачте, що довго відповідаємо, але нас захопила хвиля ваших коментарів. Все прочитали, всі меми побачили, тож тепер пояснюємо, що до чого.

По-перше, нашою задачею було обрати безпечний жест для усіх територій України. Авжеж, ми знаємо і шануємо традиційний жест Тризуба з пальців, який використовував В’ячеслав Чорновіл. Проте, на жаль, зараз його небезпечно підіймати у тимчасово окупованих українських областях. А ще він досить сильно асоціюється з однією з політичних партій.

По-друге, наш жест має офіційне значення в українській жестовій мові – це буква Н (показувати тильною стороною долоні до себе). Ми побачили у ній символ нашої Незалежності: Н – Незалежність.

Проте ваші коментарі переконали нас у тому, що сила Тризубу Чорновола є беззаперечною“, – констатували креативники.

Читайте також:
Ткаченко повідомив, скільки триватиме телемарафон “Єдині новини”

Alyona Alyona випустила кліп із російським гуртом “Каста”, що виступав в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна