Аеродром біля Сак окупанти використовували для авіаударів по Україні, – Повітряні сили ЗСУ

Російські військові використовували аеродром “Саки” біля Новофедорівки Сакського району в тимчасово окупованому Криму для завдання авіаційних ударів по Україні.

Про це в середу, 10 серпня, повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Звідти злітають літаки, й вони несуть ракети на собі. Зараз зрозуміло, що вони вже не залітають у зону дії нашої ППО, вже немає таких дій протягом трьох місяців фактично, але літаки злітають звідти й завдають ударів ракетами, які є досить небезпечними.

Це, зокрема, протирадіолокаційні ракети та інші авіаційні засоби ураження, які можуть нести їхні літаки”, – сказав Ігнат в ефірі національного телемарафону.

За його словами, судячи з оприлюднених відеоматеріалів, на яких зафіксовано вибухи на аеродромі “Саки”, було виявлено склад боєприпасів і авіаційного озброєння, яке зберігали окупанти.

“Там окупанти розмістили літаки Су-30 СМ переважно. Ще стояли літаки Су-24, Іл-76 був помічений, можливо, гелікоптери – ось така техніка зберігалася. Сподіватимемося, що її знищено, як і цей склад, тому що було видно кілька вибухів по території всього аеродрому… Тому будь-який аеродром вивести з ладу – це дуже добре. А якщо ще додатково там знищено з десяток літаків, це буде взагалі справжня розмова”, – сказав Ігнат.

Спікер Повітряних сил ЗСУ уточнив, що на аеродромі “Саки” “навчають корабельну авіацію сідати й чіплятися спеціальним гаком за троси – імітація посадки на палубу корабля”.

На запитання, скільки в Криму є аеродромів, які РФ може використати для зльоту літаків та завдання ракетних ударів по Україні, він відповів: “Там близько п’яти аеродромів: ми знаємо аеродром біля Бельбека, Джанкоя “.

“Якщо говорити про інші, то це і Білорусь, і сама територія Росії – це десятки аеродромів, звідки постійно вилітають літаки. Для них теж не проблема з одного аеродрому перелетіти на інший. Але це дозволяє противнику створювати, як кажуть, аеродроми підскоку, перебазування техніки, для завдання ударів там, де він запланував… Аеродроми – це надзвичайно важлива річ, які потрібно демілітаризувати”, – резюмував Ігнат.

Контекст

Як повідомляла “Новинарня“, близько 15:40 9 серпня на аеродромі в смт Новофедорівка Сакського району (тимчасово окупована територія АР Крим) пролунало близько десятка вибухів. На летовищі базується російська авіація, яка завдає ударів по Україні.
Росіяни заперечили, що вибухи під Саками стали наслідком удару ЗСУ.

Аеродром “Саки” розташований більш ніж на 200 км від контрольованої Україною території.

Досі ЗСУ не мали настільки далекобійних високоточних ракет, щоб вражати військові цілі на такій відстані в Криму.

Раніше цього ж дня ЗСУ вразили російську військову базу біля Новоолексіївки в Генічеському районі Херсонської області, на межі з Кримом.

10 серпня Генеральний штабу Збройних сил України в ранковому зведенні прозвітував про знищення 9 літаків ворога.

Читайте також:
Удар по аеродрому Саки: чим дістали та що знищили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна