Суд оголосив вирок полоненому російському танкісту Куликову, який розстріляв будинок у Чернігові

Деснянський районний суд Чернігова засудив російського танкіста Михайла Куликова до 10 років позбавлення волі за порушення законів та звичаїв війни – розстріл цивільної багатоповерхівки на околиці Чернігова в лютому.

Такий вирок у понеділок, 8 серпня, оголосив суддя Микола Кузюра, інформує судовий кореспондент “Новинарні” Катерина Петренко з приміщення суду.

Це другий очний судовий процес над російським воєнним злочинцем після повномасштабного вторгнення РФ (після справи Шишимаріна, який отримав спершу довічне, а після апеляції – 15 років) та, відповідно, другий вирок.

Прокуратура довела вину окупанта в особливо тяжкому злочині за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (“порушення законів та звичаїв війни”), за яким передбачена міра покарання – від 8 до 15 років в’язниці.

Обвинувач Артем Дикий просив засудити російського воєнного злочинця до 10 років і 6 місяців тюрми і стягнути з нього 25 тисяч гривень судових витрат.

Суддя Микола Кузюра. Фото: Катерина Петренко, “Новинарня

Обираючи міру покарання, суд врахував щире каяття, співпрацю зі слідством та відсутність обтяжуючих обставин.

“Виправлення обвинуваченого неможливе без ізоляції від суспільства”, – наголосив суддя Кузюра.

Суд ухвалив процесуальні витрати покласти на Куликова – стягнути 25 тисяч гривень.

Адвокат Павло Костюченко наполягав на найбільш м’якій мірі покарання, яка лише можлива за цією статтею.

Сержант Куликов визнав свою вину, співпрацював зі слідством, скористався правом участі в дебатах і правом останнього слова. Він просив пробачення та казав, що “кається з самого початку і по сьогоднішній день”.

Адвокат і прокурор ще не вирішили, чи будуть оскаржувати сьогоднішнє рішення суду.

Читайте також:
Суд над російськими танкістами в Чернігові:
слідство щодо майора триває, для сержанта прокуратура попросила “десятку”

Передісторія

Російські танкісти вчинили злочин, про який ідеться, в Чернігові на третій день повномасштабного вторгнення, 26 лютого.

У тексті підозри майору Леонідові Щоткіну, який є командиром танкового батальйону РФ, зазначається, що того дня він віддав наказ вистрілити з танка по багатоповерхівці у Чернігові. Виконав цей наказ сержант Михайло Куліков – оператор-навідник зі складу військової частини 41659, 35-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади із 41-ї загальновійськової армії збройних сил Російської Федерації.

Снаряд влучив у квартиру на десятому поверсі, знищивши вікно, віконний блок на кухні, балкон і пошкодивши перекриття підлоги, стелі, балкони та кухні, газовий котел, радіатори тощо. Тоді в будинку ще ніхто не мешкав, тож ніхто не загинув.

Того ж дня танк, у якому були Куликов та Щоткін, підбили українські воїни. Окупантів взяли у полон, коли ті ховались у погребі приватного будинку.

Перед судом станом  на зараз постав лише Михайло Куликов. Полоненого майора Щоткіна вже віддали за обміном.

У суді допитали представницю потерпілого, яка пояснила, що пошкоджений будинок має статус житлового, і жодної квартири в ньому для військовослужбовців не було передбачено.

За результатами експертизи руйнування квартири оцінене в понад 980 тисяч гривень збитків.

19 липня суд допитав обвинуваченого окупанта. Куликов повідомив, що виконував наказ командира, який нібито помітив у новобудові українську розвідувально-диверсійну групу й віддав наказ стріляти з танка. Обвинувачений визнав провину і сказав, що жалкує про свій вчинок.

“Я давав присягу. Нас до цього привчили. У присязі вказано, що безпосередньо треба виконувати накази командира. Я служу в збройних силах 10 років, просто маю до цього звичку”, – заявляв сержант під присягою. Водночас він визнав: у присязі не написано, що він може розстрілювати цивільне населення.

фото: Катерина Петренко, “Новинарня

Читайте також:
Справа Шишимаріна: як прокуратура проігнорувала спільний умисел російських убивць


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.