Рішення щодо надання Україні HIMARS та М270 – це великий стрибок у питанні стримування російської агресії, – Резніков

Росія намагається захопити південь та схід нашої держави, водночас не полишає цілі щодо захоплення Києва та знищення української державності. Протягом тижня відбулися важкі бої у Донецькій та Луганській областях. Ворог кидає значні сили з метою захоплення Сєвєродонецька, Лисичанська та подальшого взяття під контроль усієї Луганської області. У зв’язку з цим Україна потребує більше важкого озброєння та швидшого його надання від партнерів.

Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков у суботу, 4 червня, в межах Міжнародного безпекового форуму GLOBSEC-2022 (організатор – Словаччина).

Він зазначив, що російська армія перевищує українську в далекобійній артилерії, бронетехніці та використанні авіації. Також росіяни мають безперебійне постачання боєприпасів радянських часів, за допомогою яких знищують мирні населені пункти.

“На Херсонщині російська армія будує глибоко ешелоновану оборону. Наша ціль – не дати реалізуватися російським сценаріям та звільнити наші території максимально швидко”, – наголосив Резніков.

За його словами, для цього Сили оборони України потребують важкого озброєння, пріоритетно РСЗВ, також іншої артилерії, танків, протикорабельних систем, безпілотних систем, засобів протиракетної та протиповітряної оборони, спеціальних ракет для протидії радіолокаційним засобам ворога, що дозволять застосовувати нашу авіацію.

“Ми потребуємо їх швидко і в кількостях, які відповідають масштабам загроз. Україна потрапила в умови війни без відповідної адекватної підтримки демократичного світу. Ситуація наразі змінюється, але повільно. Ми цінуємо внесок кожної країни, яка у цей час з Україною, яка взяла зобовʼязання докласти зусиль для підвищення ефективності міжнародної підтримки”, – додав очільник українського оборонного відомства.

Олексій Резніков привітав рішення США надати Україні реактивні системи залпового вогню HIMARS та Великої Британії – РСЗВ М270.

“Згадайте слова американського астронавта Ніла Армстронга, який висадився на Місяці, що «…це маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства». Так от, рішення Білого Дому щодо HIMARS та Лондона щодо М270 – це перший крок для України і величезний стрибок у питанні стримування російської агресії”, – зазначив міністр оборони України.

Він високо оцінив реалізацію ідею міністрів оборони США та Великої Британії Ллойда Остіна ІІІ та Бена Воллеса щодо конференції з надання допомоги Україні, що мала місце в Лондоні, а в подальшому трансформувалася у формат “Рамштайну”.

“У червні очікується чергова зустріч. Така система координації допоможе нам продовжувати забезпечення і у майбутньому. Наприклад – нові літаки, ракетні системи, кібернетичні системи. Актуальним є програма із розмінування в Україні, адже маємо багато нездетонованих вибухових пристроїв на нашій землі”, – додав глава МОУ.

Він нагадав, що під час останньої зустрічі в рамках “Рамштайну” було акцентовано увагу на трьох ключових аспектах цього процесу: терміни, передача та асортимент засобів.

Процедури передачі “мирного часу”, на думку Резнікова, вочевидь не повинні застосовуватися під час час війни, адже затримки, що вимірюються днями і тижнями, вартують високої ціни життів українців.

“Я просив би прийняти відповідні рішення та поінформувати про цю проблему свої уряди. Багато прикладів, коли мої колеги, міністри оборони, підтримують ініціативу, але повинні координувати реалізацію із міністрами фінансів своїх держав чи іншими урядовими організаціями, що часто сповільнює процес. Ми потребуємо спрощених і прискорених процедур”, – сказав Резніков.

Також було запропоновано спільно аналізувати кожен формат допомоги від іноземних партнерів для їх розподілення на три категорії: короткострокову, середньострокову та довгострокову.

Резніков підкреслив, що така допомога розглядається з кількісної і якісної точок зору: як підвищуються спроможності Збройних сил України в будь-який момент.

“Ідеальна мета – отримати зброю та військову техніку як органічний підрозділ (organic unit). Україна змінила філософію у запитах щодо постачання зброї: якщо в перший місяць війни ми зосереджувалися на отриманні протитанкових і зенітних переносних комплексів, то нині характер війни змінився, і нам потрібно більше важкого озброєння“, – підкреслив Олексій Резніков, зазначивши, що запаси зброї та боєприпасів радянських часів вичерпуються, тому на заміну потрібна зброя, боєприпаси та військова техніка стандартів НАТО.

Окремо український міністр наголосив на необхідності завчасної підготовки відповідного персоналу.

“Для досягнення максимальної ефективності на полі бою Міністерство оборони та Збройні Сили України приділяють велику увагу підготовці та тренуванню особового складу таким чином, щоб навчити персонал використовувати системи зброї до їх фактичного надходження. Це стосується і підготовки спеціалістів для обслуговування та ремонту таких систем, що забезпечить тривалий період використання наданої допомоги. Також не забуваймо про розвиток нашої оборонної індустрії щодо забезпечення циклів технічного обслуговування та ремонту в довгостроковій перспективі. Що, серед іншого, сприятиме взаємосумісності озброєння в технічній та операційній площинах”.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 101 – 04.06.2022

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна