На Полтавщині вже вдруге демонтували пам’ятник персеку ЦК КПУ Підгорному

У місті Карлівка на Полтавщині демонтували погруддя комуністу Миколі Підгорному, яке за участі міської ради було відновлено у 2020 році.

Про це “Новинарні” повідомив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Олег Пустовгар.

В офіційній відповіді Полтавському офісу УІНП інформацію про демонтаж пам’ятника підтвердив в.о. міського голови Карлівки Сергій Бобрицький.

Замість погруддя персека ЦК КПУ на постаменті виставили футбольний м’яч

Історія з погруддям комуністичного діяча триває з літа 2020 року. Тоді в місті стався кричущий прецедент: грубо порушивши норми декомунізаційного закону: місцева влада на чолі з тодішнім в.о. мера Олегом Стовбуном відновила на стадіоні ФК “Карлівка” раніше демонтований пам’ятник Підгорному.

“Інститут нацпам’яті відреагував миттєво. Голова УІНП Антон Дробович скерував листа прокуратурі та Національній поліції.

Невдовзі голова (на той час) Полтавської ОДА Олег Синєгубов розпорядився демонтувати незаконний об’єкт. Дійшло до того, що Кобеляцька прокуратура навіть порушила кримінальну справу проти карлівських посадовців. І от нарешті погруддя комуністичного злочинця прибрали з публічного простору громади”, – розповів Пустовгар.

Він наголосив, що комуністичну символіку росіяни зараз використовують задля спроб окупації. Невипадково диктатор держави-окупанта Володимир Путін постійно обурювався процесом декомунізації в Україні.

“Бункерний дід Путін і його армія вбивць і мародерів, прагнучи відтворити СРСР і репресивні сталінські практики, продовжують на українській землі чинити страшні злочини. Тож ігнорування норм декомунізаційного закону сприймається нині ще і як підігрування російським окупантам”, – наголосив представник УІНП.

Довідка:

Микола Підгорний (1903–1983) — радянський державний і партійний діяч.
Член ЦК КПУ у 1952–1966 роках, член президії ЦК КПУ у 1953–1963 роках, член ЦК КПРС у 1956–1981 роках, перший секретар ЦК КПУ у 1957–1963 роках, член президії політбюро ЦК КПРС у 1960–1977 роках.

Читайте також:
“Народна декомунізація”: на Полтавщині повалили пам’ятники Чапаєву і комсомольцям. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна