Героєм України посмертно став 25-річний льотчик-штурмовик Сергій Пархоменко

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Герой України льотчику-штурмовику Сергієві Пархоменку посмертно.

Відповідний указ з цього приводу №351/2022 від 20 травня опублікований на сайті глави держави.

“Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” Пархоменку Сергію Ігоровичу – капітану (посмертно)», – зазначається в документі.

Звання присвоєно «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”.

Як інформувала “Новинарня“, капітан Сергій Пархоменко, командир авіаційної ланки 299-ї бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, героїчно загинув 14 травня під час виконання бойового завдання на Запоріжжі.

Біографія Сергія Пархоменка

Йому було лише 25. Сергій Ігорович Пархоменко народився 14 січня 1997 року в місті Харкові, в сім’ї військових авіаторів.
З дитинства мріяв про небо та бажав пов’язати своє життя з авіацією. Закінчив Київський військовий ліцей імені Івана Богуна.

У той час, коли батько у 2014 році виконував бойові завдання у повітрі, Сергій вступив на льотний факультет Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Успішно закінчив ХНУПС у 2019 році, здобувши кваліфікацію льотчика 3-го класу.

Наслідуючи свого батька та діда, Сергій виявив бажання проходити службу в миколаївській бригаді тактичної авіації, літати на літаках Су-25.

Попри молодий вік, на момент вторгнення військ Російської Федерації в Україну, Сергій уже обіймав посаду командира авіаційної ланки.

“В боях з російським агресором капітан Пархоменко проявив себе звитяжним воїном, достойним сином українського народу і гідним нащадком своєї родини військових льотчиків. Він був душею авіаційного підрозділу, командиром-лідером, та чудовою людиною”, – розповіла пресслужба Командування Повітряних сил ЗСУ.

Молодий льотчик виконав 38 бойових вильотів у складних умовах протидії ворожих засобів ППО та винищувальної авіації. Знищив більше ніж 20 ворожих танків, понад 50 бойових броньованих машин, 55 транспортних засобів, 20 цистерн з пальним та кількасот солдатів і офіцерів рашистської армії. Неодноразово уміло виводив літак з-під ракетних ударів ворога.

За мужність і патріотизм, проявлені під час захисту Батьківщини від російської агресії, указом Президента України капітан Сергій Пархоменко був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Виконуючи бойове завдання в Запорізькій області в районі населеного пункту Гуляйполе, 14 травня Сергій Пархоменко героїчно загинув, до останнього залишаючись відданим та непохитним захисником українського народу.

Оскільки у регіоні, звідки родом Сергій, наразі тривають бойові дії, в останню путь героя провели 18 травня у Вінниці, “столиці” військової авіації України.

Читайте також:
У Повітряних силах розповіли, як з’явилася легенда про “Привида Києва”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна