Дестабілізація у Придністров’ї створює ризики для Молдови, – Санду

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що провокації з вибухами в окупованому Російською Федерацією Придністровському регіоні загрожують її країні.

Як передає “Новинарня“, про це вона сказала у вівторок, 26 квітня, після засідання Вищої ради безпеки Молдови.

Санду назвала погіршення ситуації в Придністров’ї наслідком “напруги між різними силами” всередині регіону. І саме вони зацікавлені в дестабілізації.

“Наш аналіз говорить про те, що існує напруженість між різними силами всередині Придністров’я, які зацікавлені у дестабілізації ситуації. Цей факт робить регіон уразливим та створює ризики для Молдови. Засуджуємо будь-які провокації та спроби залучити Молдову до дій, які можуть поставити під загрозу мир у країні. Кишинів, як і раніше, наполягає на мирному вирішенні придністровського конфлікту”, – наголосила Санду.

Контекст

Нагадаємо, 25 квітня в Тирасполі заявили про гранатометний обстріл будівлі “МГБ”. Надалі на території так званої “ПМР” сталося ще кілька інспірованих вибухів із метою звинуватити українську сторону.

26 квітня у “ПМР” сталися вибухи на радіотелецентрі в селищі Маяк Григоріопольського району.  Із ладу виведено дві найпотужніші антени, які ретранслювали радіо РФ.

В Україні вважають ці події російськими провокаціями, що можуть мобілізувати придністровців на війну проти України та/або готують підґрунтя для наступу російської армії на одеському напрямку і для спроби пробити “сухопутний коридор” до Придністров’я.

У так званій “ПМР” (фактично – окупована Росією територія Молдови) залишається порівняно невеликий “миротворчий” контингент військ РФ, до якого входять зокрема власники кількох паспортів.

Як відомо, 22 квітня заступник командувача військ Центрального військового округу РФ генерал-майор Рустам Міннекаєв озвучив плани: російська армія має завдання “встановлення повного контролю над Донбасом та південною Україною”, після чого окупанти мають пробити коридор до невизнаної “ПМР”, де “відзначаються факти утисків російськомовного населення” Молдовою.

Читайте також:
“ПМР” іде на війну? У Придністров’ї – нові інспіровані вибухи, “червоний” режим та анонс “рішення на захист інтересів республіки”

Вибухи в Придністров’ї є провокацією спецслужб Росії: ДОКАЗИ ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна