У Переяславі проголосували за знесення пам’ятника “Навіки разом із Росією”

У місті Переяслав Київської області відбулись громадські слухання щодо доцільності подальшого перебування пам’ятника місцевого значення “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією”.

Як повідомив у фейсбуці депутат Бориспільської райради Сергій Штепа, абсолютна більшість присутніх проголосувала за знесення цього ідеологічного об’єкта.

За його словами, серед присутніх майже 80% проголосували за знесення пам’ятника, лише 16 осіб були проти.

“Переяславці сьогодні руйнують радянський міф про вічну дружбу з Росією, 370 років тому була лише Московія. Головне – росіянам на Київщині не раді, не вірять у їх дружбу і не хочуть бути разом! Слава Україні!”, – написав Штепа.

Цей об’єкт монументального мистецтва з 1961 року має охоронний номер 5894-Ко і встановлений на площі імені Богдана Хмельницького.
У грудні 2021 року з “Монументу на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією” прибрали напис “Навіки разом”.

Торік у липні місцеві депутати обговорювали питання щодо вилучення його із Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Для ухвалення цього рішення не вистачило одного голосу, адже думки депутатів відрізнялися.

Марина Навальна, фракція “За майбутнє”: “Якщо ми знімемо монумент з державного реєстру, він буде “безхозний”. Це викличе “інтерес” до нього не тільки в патріотичних сил, а й у тих, хто хоче їм зашкодити. Пам’ятник можуть пошкодити. Тому ми пропонуємо подати клопотання щодо зняття напису “Навіки разом з російським народом”. Безумовно, в період військового протистояння з Росією, та ідеологія, яку несе напис, недоречна. Ми за поступове розв’язання питання. І якщо згодом монумент будуть демонтувати чи переносити в інше місце, принаймні, він буде цілим. Тим паче на нього є авторські права.

Руслана Потапенко, фракція “Європейська солідарність”: “Коли в нас триває військовий конфлікт на Сході, ми маємо хоча би такими засобами м’якої сили підтримати наших військових. Наша політична сила – за вилучення монументу з державного реєстру”.

Михайло Шамрай, фракція “Слуга народу”: “Ми підтримуємо наших солдатів на Сході. Але зруйнувати завжди можна, а будувати дуже важко. Розпочнімо з малого: знімемо напис. А далі ми завжди зможемо звернутися з іншим клопотанням”.

Сергій Шаменко, фракція “Свобода”:У нас не конфлікт, а війна. Ми відповідальні за наше місто, і тільки ми маємо вирішувати, де повинен стояти пам’ятник, а не авторське право, чи думка, яку нам нав’язали при Радянському Союзі”.

Аліна Литвин, фракція “Голос”: “Вилучення пам’ятника з реєстру може спровокувати радикально налаштованих громадян на його знесення. Хтось хоче, щоб у центрі міста було те саме, що на Борисоглібській площі? Навряд чи. І ми вважаємо, що питання таких масштабів має вирішуватися мешканцями громади на громадських слуханнях, тобто в законному руслі, і лише після цього виноситися на розгляд сесії. Тому міській раді потрібно розпочинати підготовку до того, щоб дати можливість усім жителям висловитися щодо подальшої долі пам’ятника”.

Тоді депутатка від “Голосу” запропонувала повернутися до альтернативного варіанту: про створення клопотання щодо вилучення напису “Навіки разом – навіки з російським народом”. Такі зміни в проєкті рішення підтримали 16 депутатів. Цього вистачило для позитивного результату.

Згодом у листопаді було узгоджено, що на території Переяславської громади проведуть локальні громадські слухання щодо долі пам’ятника “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією”.

Нагадаємо, 30 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила рішення перейменувати місто Переяслав-Хмельницький Київської області на Переяслав.

Читайте також:
На Хмельниччині повалили погруддя енкаведисту Антону Одусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна