Рада перейменувала місто Переяслав-Хмельницький

 

Верховна Рада ухвалила рішення перейменувати місто Переяслав-Хмельницький Київської області на Переяслав.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні в середу, 30 жовтня, відповідний проєкт постанови підтримали 267 народних депутатів.

Із відповідним зверненням до ВР зверталися міська рада Переяслав-Хмельницького і Київська облрада.

Профільний комітет парламенту підтримав перейменування “з метою поверненню місту історичної назви”.

Проти перейменування виступила фракції “ОПЗЖ” – її представник Нестор Шуфрич аргументував це тим, що більшість у міськраді Переяслава мають “збанкрутілі” фракції “Народного фронту” та Блоку Порошенка, а також виступив проти позбавлення назви міста згадки про Богдана Хмельницького.

Як інформувала “Новинарня“, депутати міської ради Переяслава-Хмельницького проголосували за повернення місту історичної назви – Переяслав – ще 26 жовтня 2017 року.

Пресслужба міськради поширювала обґрунтування, в якому сказано, що Переяслав – “особливе місто на карті України”, і перша літописна згадка про нього датується 907 роком у договорі Русі з Візантією.

“Про історичність Переяслава і його назви свідчать систематичні літописні згадки, що підтверджують його значення як одного із головних центрів Давньоруської держави. Навіть перше згадка слова «Україна» в 1187 році в Іпатіївському літописі безпосередньо пов’язана з нашим містом”, – заявляли в Переяславі-Хмельницькому.

1654 року тут відбулася Переяславська рада, яка “визначила подальшу долю України та поступову її інкорпорацію до складу Московської держави (згодом Російської імперії та СРСР)”.

12 жовтня 1943 року постановою президії Верховної Ради УРСР, Ради народних комісарів УРСР і ЦК КП(б)У та указом Президії Верховної Ради СРСР місто Переяслав перейменовано на Переяслав-Хмельницький, і це “призвело не лише до спотворення його історичної назви, а й знецінення ролі міста в державотворчих процесах, творенні модерної української нації”.

У мерії наголошували: “Уся підступність колоніальної політики «старшого брата» полягала в тому, що додавши до назви нашого міста славне ім’я лідера національно-визвольної революції українського народу 1648-1657 рр. Богдана Хмельницького, вони прагнули назавжди «відрізати» Переяслав від державотворчих історичних витоків часів Київської Русі, загубивши його у величезному лабіринті провінційних міст, яке згадувалося хіба що у зв’язку із роковинами сфальсифікованого договору про «возз’єднання російського і українського народів»”.

“Повернувши місту його споконвічну назву – «Переяслав» – сучасне покоління виправить історичну несправедливість та відновить свою генетичну пам’ять”, – ішлося в документі, який підписав секретар міської ради  Петро Бочарін.

З цього приводу в місті відбувалися громадські слухання з позитивними висновками, “круглі столи”, ще 2016 року надсилалися звернення до голови Українського інституту національної пам’яті тощо.

Голова УІНП Володимир В’ятрович у коментарі “Новинарні” зазначав: “Це не декомунізація, але повернення історичної назви. Тому Інститут не проти”.

Як відомо, кінцеві рішення про перейменування населених пунктів в Україні затверджує Верховна Рада.

Читайте також:
Перейменування проспектів Бандери та Шухевича: у суді сталася бійка. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна