Військового групи “Евакуація 200” Геннадія Писаренка посмертно нагородили орденом “За мужність”

У Дніпрі орденом “За мужність” III ступеня посмертно нагородили молодшого сержанта Збройних сил України Геннадія Писаренка.
Воїн помер 10 листопада 2021 року під час виконання службових обов’язків – транспортування загиблого українського захисника.

Про це в п’ятницю, 4 лютого, інформує “Радіо Свобода”.

Церемонія передання нагороди дружині та сину загиблого відбулася в дніпровському Музеї АТО. Прийшли також родичі, друзі, бойові побратими бійця та небайдужі жителі міста.

Дніпрянин Геннадій Писаренко займався пошуком, ексгумацією та вивезенням тіл загиблих бійців із зони бойових дій на Донбасі в рамках гуманітарного проєкту “Евакуація 200”.

Як розповіла дружина військового Любов Писаренко, спершу чоловік робив це на волонтерських засадах, а в 2018 році, підписав контракт зі Збройними силами й служив у спеціалізованому підрозділі.

“Він був на Майдані, потім почав займатися волонтерством – возив воду, продукти, речі бійцям, кинув задля цього роботу. 2017-го його вперше попросили відвезти тіло бійця – була машина, але не було водія. Він як людина, яка пройшла Афган (війну в Афганістані, – “Н”), погодився. За тиждень йому ще раз зателефонували: нема кому везти, ніхто не може, це страшно”, – розповіла Любов Писаренко.

“Люди, які служать у цьому підрозділі – дуже сильні, це люди-брили, ці хлопці все пропускають через свої серця. Це люди великої сили, великої любові. Таких людей треба пам’ятати. І треба дбати про них, поки вони живі – і щодо зарплат, і щодо соцзахисту”, – сказала Писаренко.

Військовий капелан Дмитро Поворотний розповів, що знав Геннадія зі шкільних років.

“Він був старшим від мене, але я запам’ятав його – він завжди був справедливим, добрим, чуйним. Завжди гуртував, був організатором наших хлопчачих ігор. Таким справедливим він був до кінця свого життя. І до самого краю свого життя виконував свій обов’язок – повертав наших полеглих героїв додому. За нашими спинами – портрети наших загиблих земляків, більшість із яких доправив додому саме цей підрозділ”, – сказав капелан.

Також у Музеї АТО в Дніпрі презентували фільм про Геннадія Писаренка. Його пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

Як інформувала “Новинарня“, Геннадій Писаренко помер при виконанні службових обов’язків. У листопаді 2021 року він транспортував тіло загиблого на фронті бійця 24-ї бригади Віталія Павлиська на Львівщину. Коли автомобіль зупинився на заправці у місті Пирятин Полтавської області, у Писаренка стався серцевий напад.

Читайте також:
Згадаймо поіменно: вони загинули за Україну в січні 2022-го

Віддайте їм останню шану. Загиблі воїни 2021 року поіменно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна