Зривом операції щодо поставок клістронів Україна підставила своїх агентів у РФ, – Бурба

Зірвавши спецоперацію щодо поставок клістронів українське військове керівництво підставило своїх агентів у Російській Федерації.

Таку думку висловив ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба у інтерв’ю “Українській правді”, котре опубліковане у вівторок, 25 січня.

Журналісти запитали Бурбу про інші операції, які були зірвані, окрім операції щодо “вагнерівців”.
Він пригадав липень 2020 року й ситуацію з поставками клістронів.

“Що таке клістрон? Це прилади, необхідні для роботи наведення ракетних комплексів на ціль. Виробляє їх тільки Росія. ГУР проводив заходи щодо доставлення із Росії. Тобто ми викрадали у росіян і передавали Збройним силам. Спробую пояснити: якщо ми купляємо ноутбук, він має номер. Тут так само. І якщо номер побачити, то можна зрозуміти, з якої він військової частини РФ, і притягнути до відповідальності тих осіб, які це зробили. Служба безпеки приїхала, вилучила ці клістрони і деякий час вони знаходилися у розпорядженні правоохоронних органів”, – пояснює Бурба й додає, що йдеться про співробітників військової контррозвідки.

Клістрони через деякий час повернули.

“Але все рівно це є передумовою до розголошення, і вже була проблема. За моїми даними, стався витік. Росіяни знають, і по деяких особах ФСБ проводить заходи… Ми підставили людей, які працювали на Україну”, – заявляє Бурба.

Бурба вважає, що розголошення сталося не від офіцерів військової контррозвідки, а від вищих посадових осіб.

“Я вважаю, що в Україні є дієздатна агентура Російської Федерації”, – стверджує він.

Як інформувала “Новинарня“, 2 липня 2020 року Командування Повітряних сил ЗСУ заявило про вилучення представниками ДБР із зенітно-ракетних бригад, які базуються в Хмельницькій, Одеській та Херсонській областях НВЧ приладів (клістронів), що є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль.

Того ж дня в Державному бюро розслідувань заявили, що повернуть у військові частини Повітряних сил Збройних сил України вилучені напередодні прилади НВЧ (клістрони).
Щодо своїх співробітників бюро обіцяє призначити службову перевірку.
Також в ДБР повідомили, що проводиться розслідування за фактом перевищення повноважень співробітниками бюро і СБУ.

Читайте також:
Повітряні сили відновили польоти на Ан-26 після катастрофи на Харківщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.