У День соборності в Києві розгорнули 500-метровий прапор

У День соборності України в центрі Києва відбулася акція “Скажи Україні “так”, ініційована “Рухом опору капітуляції”. Сотні активістів утворили символічний ланцюг єднання та розтягнули від Софіївського до Михайлівського собору довжелезний державний прапор.

Учасники акції зібралися на Софійській площі, звідки до Михайлівського собору розгорнули синьо-жовте полотнище завдовжки 500 метрів, передає УНІАН.

Також вони зазначили, що закликають західних партнерів посилити військову допомогу для України, застосувати “пекельні” санкції проти Росії, заблокувати газопровід “Північний потік-2” та сприяти Україні в її інтерації до НАТО. Українську владу учасники акції закликали прискорити реалізацію реформ, необхідних для отримання Плану дій щодо членства в НАТО.

За оцінками журналістів, в акції брали участь близько 300 людей.

Завершитила акція вшануванням пам’яті полеглих захисників України в російсько-українській війні, передає УНІАН.

За інформацією організаторів, акція “Скажи Україні “так” зусиллями діаспори відбувалася цього дня у 60 країнах світу.

Фото: Суспільне

За словами організаторів, акцію “Скажи Україні “так” проводять у 60 країнах світу.

У День Соборності символічні “ланцюги єднання” відбулися в багатьох містах України і за кордоном, де є українці, та навіть на антарктичній станції “Академік Вернадський”.

Довідка

22 січня Україна відзначає День соборності. Цього дня у 1919 році на Софійській площі в Києві був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).
День соборності отримав офіційний статус свята лише у 1999 році відповідно до указу президента Леоніда Кучми. У 2011 році президент Віктор Янукович поєднав День Соборності з Днем Свободи, який із 2005 року відзначався 22 листопада (щоб розмити дату початку Помаранчевої революції).
У 2014 році п’ятий президент Петро Порошенко відновив попередню дату й назву свята.

Читайте також:
Зеленський на відкритті мосту в Запоріжжі: У Донецьку й Криму проголосимо новий Акт злуки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна