Перед підвищенням грошового забезпечення офіцерам Збройних сил понизять штатні категорії

В Україні загальне підвищення грошового забезпечення всім військовослужбовцям відбудеться у 2023 році – одночасно із кадровою реформою, яка передбачає низку вагомих змін.

Як інформує сайт Ukrainian Military Pages, про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

“Зараз відпрацьовується модель системної реформи грошового забезпечення, яка буде синхронізована з кадровою реформою. Наша мета – запустити реформи у 2023 році”, – сказав очільник МОУ.

Реформа грошового забезпечення була презентована ще у 2019 році і передбачає перехід на так звану американську систему.

Планується повністю відмовитись від посадових окладів, натомість базова виплата складатиметься із окладу за військове звання в залежності від вислуги у ньому.

Головною проблемою, яка зважає введенню реформі є “роздуті” посадові оклади (тарифні розряди) у штабах, які фактично в рази відрізняються від окладів військових із таким званням у військах.

А за новою системою вони мають отримувати майже однакове грошове забезпечення, яке в залежності від умов служби має відрізнятися не більше ніж на 20-30%.

На цій проблемі наприкінці 2020 року акцентував ще тодішній Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

“Ми ще торік (у 2019, – “Н”) планували запустити нову систему грошового забезпечення, апробовану в багатьох арміях НАТО. Для чого? Ось приклад. Командир 46-го батальйону «Донбас» 54-ї бригади, у званні – полковник, отримує 19 600 грн. Директор Департаменту МО України, полковник – 45 тисяч. Хто з них заслуговує на вищу зарплату і чому – питання дискусійне”, – говорив Хомчак.

Кадрова ж реформа проводитиметься на підставі Концепції військової кадрової політики на період до 2025 року, яку 14 вересня 2021 року наказом  №280 затвердив тодішній міністр оборони Андрій Таран.

Читайте також:
Уряд погодив підвищення зарплат поліцейським, – Клименко

Концепція передбачає три фундаментальні зміни.

Перша й основна зміна, яка безпосередньо пов’язана з реформою грошового забезпечення, – це передбачений пунктом 4.2. (ціль №3) “перегляд штатних посад офіцерів щодо пониження їх штатно-посадові категорії”.

Він має на меті усунути загадану вище проблему щодо великої розбіжності в окладах військових в одному званні.

Для цього, наприклад, посада з ШПК “капітан” може стати “старлєйською”, а “полковник” – “майорською” в залежності від рівня штабу, управління, військової частини тощо. А деякі офіцерські посади можуть взагалі замінити на сержантські, як це прийнято в арміях країн НАТО (наприклад, у ЗСУ вже є така посада “сержант-менеджер”).

Інші дві згадані зміни стосуються присвоєння звань і перебування на посаді.

Зокрема буде введений новий порядок присвоєння військових звань із запровадженням мінімального і максимального строку вислуги у званні (наприклад, у званні “старший лейтенант” можна буде служити не менше трьох та не більше десяти років). А присвоювати звання будуть спеціально створені рейтингові комісії (Концепція, пункт 4.2, ціль №3).

І нарешті запровадять обов’язкову ротацію – переміщення на рівнозначні посади –  що три-п’ять років, а також рейтингове оцінювання кожного військовослужбовця.

Усе це й має призвести до підвищення грошового забезпечення.

Сьогодні ж грошове забезпечення солдата Збройних сил, яке на початку 2016 року відповідало 160% середньої зарплати, складає лише 73%. Востаннє його підвищували три роки тому – у грудні 2018 року тодішній міністр оборони Степан Полторак підписав наказ про підвищення грошового забезпечення з 1 січня 2019 року.

Вакансія солдата із зарплатою у 10 200 грн програє на ринку праці охоронцю в магазині чи прибиральнику в київській піцерії, а грошове забезпечення командира роти, з десятьома роками вислуги, не дотягує до зарплати касира.

Читайте також:
Уряд ухвалив постанову про підвищення зарплати медикам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна