“Зеленський не виконав обіцянку Байдену”: представники влади заблокували результати конкурсу на голову САП

П’ятеро членів конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заблокували затвердження результатів конкурсу. Тим самим комісія не визначила переможця.

Про це ввечері у вівторок, 21 грудня, пише сайт “Слово і діло”.

Рішення про затвердження результатів підтримали чотири члени комісії від міжнародних організацій та один від Верховної Ради – В’ячеслав Навроцький.

“Затвердити такий результат конкурсу: Олександр Клименко – 246 балів, Андрій Синюк – 229 балів. Затвердити наступний загальний рейтинг кандидатів на посаду заступника генпрокурора – керівника САП: Клименко – перший місце, Синюк – друге місце. Рішення не набрало потрібної кількості голосів, воно не прийняте”, – оголосила голова комісії Катерина Коваль.

Коментарі

“Сьогодні люди Володимира Зеленського і його “Слуги народу” проголосували проти затвердження результатів роботи комісії і проти призначення головою САП переможця конкурсу, детектива [НАБУ] Олександра Клименка, який набрав найбільше балів”, – написав у фейсбуці журналіст “Ліга.нет” Петро Шуклінов.

“Клименко не подобається офісу президента, тому що він загрожує його оточенню”, – зазначив журналіст.

“Представник міжнародних організацій у комісії Драго Кос сказав, звертаючись до ницих щурів у комісії: “Мені дуже шкода, що ви зараз це робите. Очевидно, що ви перебуваєте під тиском… Вам байдуже, що про вас думають люди. Але одного дня вас запитають, що ви робили у комісії півтора року. Коли ми обрали найкращого – ви не захотіли цього визнати. Можливо, треба сказати людям правду”, – переказує Шуклінов.

За його словами, Володимир Зеленський не виконав обіцянку, яку особисто давав президенту США Джо Байдену. “Не кажучи вже про українців і їх надії на боротьбу з корупцією”.

“Це захист особистих інтересів президента, а не захист інтересів українців. Використання влади у особистих корисних цілях…
Дивитись новорічне звернення президента не буду. Йому немає мені що сказати”, – написав Шуклінов.

Учасники конкурсу з обрання голови САП

З ним погоджується і адвокат Майдану Роман Маселко.

“Усі розуміють, хто стоїть за такою позицією. Це прямо сказав член комісії Драго Кос. Тільки тепер це навіть не питання Татарова. За це персональну відповідальність несе Зеленський”, – написав він у ФБ.

“Я спеціально подивився засідання і не вірив своїм очам. У той час коли нам така важлива підтримка міжнародних партнерів, а Зеленський пообіцяв Байдену завершити конкурс до кінця року голова комісії Катерина Коваль та четверо членів, делегованих парламентом просто плювали в очі членам комісії від міжнародників.

Міжнародники щиро не могли повірити, що можна ось так просто не затвердити результати конкурсу, які полягали у звичайній математичній операції.

Дві години вони переконували представників парламенту проголосувати. Томас Фаєрстоун, щоб підкреслити абсурдність позиції запропонував проголосувати, що 230+16 не дорівнює 246, бо за те, що результатом є 246, ці члени комісії не проголосували.

Ви уявляєте, яку репутацію формують усім нам та Україні ці члени комісії? Я не знаходжу аргументів, чому після цього відвертого знущання міжнародні партнери мають нас підтримувати.

Особливо вразило фарисейство голови комісії Коваль, яка постійно розповідала, що вболіває за чистоту конкурсу та дотримання усіх процедур. Це було справді огидно”, – зазначив Маселко.

Відеозапис тут:

Передісторія

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура залишається без керівника вже півтора року – після звільнення Назара Холодницького в серпні 2020 року. Обрання глави САП та розблокування антикорупційних справ вимагають міжнародні партнери України.

20 грудня 2021 року Окружний адміністративний суд ухвалив рішення, яким скасував порядок роботи конкурсної комісії на посади в САП. Однак воно не набуло чинності, і в офісі президента заявили, що це рішення не є перепоною для визначення переможця.

Це рішення ухвалив суддя ОАСК Олексія Огурцов, який є підозрюваним у справі про плівки нібито з кабінету голови суду Павла Вовка. Останній також отримав підозру в цій справі. Провадження стосується зловживань суду і створення злочинної організації.

21 грудня конкурсна комісія розпочала засідання.

Читайте також:
Коломойський запропонував голові ОАСК гроші за зрив конкурсу на керівника САП, – Шабунін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна