Холодницький звільнився з посади керівника САП

 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький оголосив про своє звільнення з посади.

Про це він повідомив у п’ятницю, 21 серпня, у фейсбуці.

Холодницький оприлюднив фотокопію наказу генерального прокурора Ірини Венедіктової, підписаний цього дня.

Згідно з наказом, Холодницький Назар Іванович 21 серпня за власним бажанням звільняється з посади заступника генпрокурора – керівника САП та повністю звільняється з органів прокуратури.

Джерело: Facebook/Назар Холодницький

“14 років я віддав прокуратурі, з яких п’ять років свого життя я повністю присвятив САП, про що не шкодую жодного дня”, – ідеться в розлогому дописі Холодницького в соцмережі.

“Сьогодні дерево, яке було посаджене п’ять років тому, дає перші плоди – корупціонери, які раніше були кастою недоторканих, отримують реальні терміни”, – пише вже екскерівник САП.

Назар Холодницький зазначив, що за час його перебування на посаді він стикався із постійними перешкодами в роботі з боку генеральної прокуратури України та офісу генпрокурора.

“З початку діяльності САП та НАБУ було цілковите несприйняття нас, як інституції зі сторони генеральної прокуратури України. З Різницької до нас намагались застосовувати підходи єдиноначальності та підпорядкування “центру”. Це проявлялось у трактуванні КПК України у такий спосіб, який полягав у тому, що у САП та НАБ України відсутні певні повноваження, або ж у спосіб, який надавав Генеральній прокуратурі України/Офісу Генерального прокурора непередбачені повноваження щодо контролю за діяльністю антикорупційних органів. За час моєї каденції змінилось чотири генеральних прокурори, кожен із яких у свій власний спосіб хотів створити режим підзвітності САП. У кожному випадку це розпочиналось із невиконання нами (САП) тих чи інших вказівок, іноді агресією та певними непорозуміннями. Після чого кожного разу зрештою приходило розуміння, що САП є самостійним та непідконтрольним органом, ми знаходили взаєморозуміння”, – написав Холодницький.

Антикорупційний прокурор додав, що САП постійно стикалася з політичними спробами посягання на її незалежність та маніпуляціями щодо результатів роботи.

Для цього, за словами Холодницького, залучаються величезні ресурси, просуваються тези про необхідність перезапуску, реорганізації, ліквідації САП, зменшення обсягу її повноважень, а також приймаються або навіть скасовуються окремі закони.

Колишній нардеп Борислав Береза також написав у фейсбуці, що поспілкувався з Назаром Холодницьким, і “він підтвердив, що йде, тому що спливає його строк повноважень та він хоче показати, що не тримається за посаду”.

“Також він підтвердив мені, що ніхто його не примушував. А новий конкурс на посаду Голови САП розпочнеться вже 4 вересня!” – додав Береза.

Нагадаємо, наприкінці травня генпрокурорка Венедіктова звинуватила САП у бездіяльності.

Читайте також:
Повний нєжданчик, – Холодницький про заяви Венедіктової щодо бездіяльності САП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна