Міноборони закупило лише третину дизпального для потреб Збройних сил, – Ар’єв

Міністерство оборони закупило для потреб Збройних сил України третину від необхідної кількості дизельного пального.

Як передає “Новинарня“, про це в п’ятницю, 17 грудня, повідомив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв й опублікував у фейсбуці відповідь МОУ на його запит.

“Я знав, що в армії є проблема з дизельним пальним, три місяці намагався отримати відповідь. Отримав після скандалів, але навіть не уявляв, що все настільки погано. Отже: дизель є головним пальним для ЗСУ. Переважна більшість техніки працює на ньому. Але станом на 14 грудня уряд закупив 29% від потреби. Це лише закупив. Фактично, реального пального є лише 17%”, – написав він.

Пальне ЗСУ Ар'єв запит 1 Пальне ЗСУ Ар'єв запит 2
<
>
Джерело: Володимир Ар'єв/Facebook

У відповіді Міноборони йдеться, що у відомстві “триває планомірна робота із закупівлі ПММ (паливно-мастильних матеріалів, – “Н”) відповідно до ЗУ “Про публічні закупівлі” та “Про оборонні закупівлі” на виконання Річного плану закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, погодженого з Комітетом Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки”.

“Станом на 7 грудня 2021 року МОУ завершено процедури закупівлі на 81,1 тис. тонн ПММ  на загальну суму 2 364,9 млн гривень (64% від потреби), у тому числі:

  • автобензину – 19,8 тис. тонн на суму 727,7 млн грн, що становить 100% потреби. Фактично поставлено 7,8 тис. тонн на суму 281,6 млн грн;
  • авіаційного гасу – 46,6 тис. тонн  на суму 1 197 млн грн, що становить 100% потреби. Фактично поставлено 35,0 тис. тонн на суму 877, 9 млн грн;
  • палива дизельного – 15,4 тис. тонн на суму 440,2 млн грн, що становить 29% потреби. Фактично поставлено 9,1 тис. тонн на  258,4 млн грн”, – зазначається в документі.

Також за результатами спрощених торгів завершується укладання договорів щодо постачання 16,4 тис. тонн дизпального на суму 551,3 млн грн, що становить 30% потреби.

У Міноборони повідомили, що “загальна забезпеченість Збройних сил України дизельним пальним до кінця року буде становити 59%, решта потреби в дизпальному буде забезпечена за рахунок наявних перехідних запасів ЗСУ”.

В оборонному відомстві зазначили, що “зараз постачання ПММ триває, адже строк дії договорів Міноборони минає 31 грудня 2021 року”.

“Тепер уявляєте, в якому стані армія опинилася під час загрози вторгнення? І наскільки вистачить наявних запасів?! Відповідальність за цей стан ЗСУ несе особисто Зеленський, адже оборона – його прямий обов’язок і це записано в Конституції! Тим не менш, верховний головнокомандувач замість того, щоб займатися боєздатністю армії, літає в резиденцію святкувати ювілей голови свого офісу, розважається на концерті свого “Кварталу”. У Зеленського все чудово. А який стан у України, серед іншого, зрозуміло з цієї відповіді Міністерства оборони”, – наголосив нардеп.

Нагадаємо, наприкінці листопада Департамент державних закупівель Міністерства оборони України оголосив про закупівлі 53 тисяч тонн дизельного арктичного та літнього пального.

Читайте також:
Справа про 4,7 млрд для Коломойського: як олігарху “подарували” штраф та чим це може обернутися

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна