На Полтавщині демонтували три пам’ятники комуністичного режиму

У Полтавській області демонтували й перевезли до “Музею монументального мистецтва тоталітарної доби “Парк радянського періоду” в Спадщанському лісі три об’єкти, котрі підпадали під декомунізацію.

Про це повідомили в Полтавському офісі Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті.

Тепер в експозиції музею буде пам’ятник Фрідріху Енгельсу, який розташовувався у селі Андріївка (підпорядковане Диканській селищній раді).

“Вчення Маркса-Енгельса стало підґрунтям для утвердження комуністичних тоталітарних режимів на території України та інших країн Східної Європи. Активна меморіалізація одного із засновників марксизму і комуністичної ідеології Фрідріха Енгельса (зокрема, шляхом масового встановлення на його честь пам’ятників) була важливою складовою пропаганди Центральним Комітетом Комуністичної партії Радянського Союзу комуністичного тоталітарного режиму”, – каже регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Пам’ятник “Борцям за владу Рад” (у вигляді червоноармійця армії Семена Будьонного) знаходився поміж селами Великі Будища і Писарівщина, що так само належать до Диканської територіальної громади.

Також із села Вишневе Новооржицької селищної територіальної громади до музею помандрував пам’ятник російському більшовику Валеріяну Куйбишеву – одному із організаторів і натхненників червоного терору, члену Політбюро ЦК ВКП(б) (1930–1935), члену Оргбюро ЦК ВКП (б) (1922–1923, 1934–1935), секретарю ЦК ВКП (б) (1922–1923), члену ЦК ВКП (б) (1923–1927).

Читайте також:
“Народна декомунізація”: на Полтавщині повалили пам’ятники Чапаєву і комсомольцям. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна