Несертифікована вакцина з РФ під виглядом “гумконвою”: Україна мала б сама ініціювати дієве щеплення для ОРДЛО, – Снєгирьов

Дмитро Снєгирьов
громадський діяч, експерт, голова ГІ “Права справа”, переселенець із Луганщини

25 листопада “гуманітарним конвоєм” із Росії доставлено до окупованого Донецька понад чверть мільйона доз вакцини від коронавірусу Sputnik Light. Також РФ доправила подібний вантаж на територію, підконтрольну “ЛНР” – там анонсували одержання 150 тисяч доз препарату.

Російські вакцини від “ковіду” почали надходити в ОРДЛО з 1 лютого 2021 року.

Наразі в окупованих частинах Донеччини та Луганщини – критична ситуація з поширенням коронавірусу: дві третини лікарень вщерть заповнені “ковідними” пацієнтами. На цьому тлі країна-агресор використовує окуповані території як зону для тестування несертифікованої вакцини.

Про масштаби розповсюдження коронавірусної інфекції свідчать так звані “офіційні” цифри статистики самопроголошених “міністерств охорони здоров’я”. Якщо станом на 30 липня цього року в окупованих частинах Луганщини було зареєстровано трохи більше ніж 6 тисяч хворих, то станом на 25 жовтня їх було 17,5 тисячі.

Тобто можна стверджувати, що, попри так званий “гумконвой” із Росії, який завіз несертифіковану вакцину Sputnik Light, темпи захворюваності перевищують граничні норми і значно перевищують загальносвітовий.

Зараз, за офіційною статистикою самопроголошених “министерств здравоохранения”, рівень смертності серед тих, хто заразився – близько 12%. Тоді як у світі цей показник у середньому 1,7-2%.

Нагадаю, у липні до ОРДЛО також заходив т.зв. “гумконвой” із російською вакциною Sputnik Light. За ідеєю, рівень смертності мав би знизитися, а він збільшився у кілька разів.

На мій погляд, такий високий рівень смертності насамперед пов’язаний із тим, що росіяни поставили до ОРДЛО несертифікований препарат.

Утім, так звана “офіційна” статистика не відповідає дійсності.

Окупаційною владою подаються викривлені цифри. Під летальними випадками від пневмонії насправді маскуються смерті хворих на COVID-19.

За даними з ОРДЛО, на окупованих територіях Донеччини пунктів вакцинації було 32, а в загарбаних частинах Луганщини – 19. Бойовики заявляють про збільшення їх числа. Інше питання, що щеплення роблять сумнівною вакциною.

Збільшення рівня смертності в цих районах пов’язане якраз із наявністю, а не відсутністю російського  несертифікованого препарату Sputnik Light.

Нагадаю, що сертифікація вакцини Sputnik Light, за даними російського МОЗ, завершиться лише наприкінці поточного року.

Ідеться про те, що Росія використовує окуповані території України як “сіру зону” для власних дослідів і випробування несертифікованої вакцини на жителях.

Є ще важливий момент, на якому українській владі слід акцентувати увагу під час відповідної інформаційної кампанії. Дані про вакцинування на території РФ вносяться до єдиного порталу державних та муніципальних
послуг – для формування електронного сертифікату. Так от, у “ЛНР” та “ДНР” немає доступу до цих систем. І це вакцинування не дійсне навіть на території РФ, не кажучи вже про те, що воно не визнане на території всіх інших країн.

Додам, що так званий “гуманітарний конвой” на окуповані території пропускають безперешкодно. І на цій ситуації мала б зіграти українська влада. Україна мала б запропонувати постачання вакцин на окуповані території за допомогою гуманітарних структур Червоного Хреста та ОБСЄ. Понад те, українська сторона на міжнародному рівні має виступати з ініціативою створення пунктів щеплення на окупованих територіях у рамках гуманітарної програми Червоного Хреста. Це нормальна світова практика, яку має використовувати Україна. І, відповідно, відігравати цю ситуацію на політичній арені на свою користь.

Ми маємо продемонструвати: Україна не залишила своїх громадян напризволяще без медичної допомоги.

Україна повинна наполягати на допуску Червоного Хреста в ОРДЛО і передачі визнаних ВООЗ вакцин через міжнародні інституції.

Нагадаю, президент України Володимир Зеленський заявляв, що реальна ситуація з епідемією коронавірусної хвороби COVID-19 на окупованій частині Донбасу жахлива, але від допомоги України окупанти відмовилися. Утім, за словами Зеленського, в план вакцинації будуть внесені наші громадяни з тимчасово окупованих територій. “Ми не забуваємо про них, це наші люди, українці. І ми робимо все, щоб вони це відчували”, – заявив він.

Читайте також:
Національна служба здоров’я повідомила, де і якими COVID-вакцинами можуть щепитися українці з ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна