Національна служба здоров’я повідомила, де і якими COVID-вакцинами можуть щепитися українці з ОРДЛО

 

Громадяни з тимчасово окупованих територій можуть вакцинуватися в будь-якому пункті щеплення будь-якою з наявних в Україні вакцин: CoronaVac, Pfizer, Moderna чи AstraZeneca.

Про це йдеться в пресрелізі Національної служби здоров’я.

“Національна служба здоров’я України закликає осіб з тимчасово окупованих територій. щепитися вакцинами, затвердженими МОЗ, аби уникнути незручностей з перетином контрольних пунктів з тимчасово окупованими територіями. Громадяни з тимчасово окупованих територій можуть вакцинуватися у будь-якому пункті вакцинації України. Щепитися можна будь-якою з наявних в Україні вакцин: CoronaVac, Pfizer, Moderna чи AstraZeneca”, – йдеться у пресрелізі, який цитує “Укрінформ”.

В Нацслужбі здоров’я нагадали, що з 5 серпня громадяни, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій, повинні здати ПЛР-тест та самоізолюватися на 10 днів протягом перших 72 годин після проходження пунктів пропуску.

Згідно зі змінами самоізоляції не підлягають громадяни, які мають на руках довідку про повну вакцинацію, або документ, виданий у встановленому МОЗ порядку, що підтверджує отримання однієї дози вакцини.

Також самоізоляція, обсервація не застосовується або припиняється в разі одержання негативного результату ПЛР-тесту або експрес-тесту на визначення антигена SARS-CoV-2, який проведено після перетину кордону або контрольних пунктів в’їзду.

Щоб вакцинуватися, необхідно зателефонувати у зручний пункт щеплення і записатися на бажаний день. Контакти та графіки роботи всіх пунктів щеплень є на сайті list.covid19.gov.ua.

На сьогодні в Донецькій області працює 195 пунктів вакцинації і шість Центрів масової вакцинації. У Луганській області організовано 77 пунктів вакцинації та чотири Центри масової вакцинації.

Документи, які необхідно мати з собою для щеплення: паспорт громадянина України; індивідуальний податковий номер; телефон, на який прийде підтвердження про реєстрацію в Електронній системі охорони здоров’я; декларація з сімейним лікарем (необов’язково).

В НСЗУ зауважили, що декларацію з сімейним лікарем укладати не обов’язково, але її за бажанням можна підписати у пункті щеплення. Без декларації неможливо буде отримати сертифікат вакцинації після отримання необхідної кількості доз вакцини.

Після отримання першої дози необхідно домовитися з лікарем про дату введення другої дози та уточнити чи внесені дані про вакцинацію в електронну систему охорони здоров’я. Це необхідно, щоб отримати сертифікат вакцинації.

Читайте також:
МОЗ закликає громадян вакцинуватися для уникнення локдауну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна