До ОРДЛО прибув 104-й “гумконвой” з Росії. Кажуть, що зі “Спутніком”

Так званий “гуманітарний конвой” із Росії – 104-й за ліком – прибув до окупованого РФ Донецька.

Як передає “Новинарня“, про це вранці в четвер, 25 листопада, повідомив сепаратистський інтернет-ресурс ДАН.

За даними так званого “МНС ДНР”, вантажівки російського відомства доставили в ОРДО 290 тисяч доз вакцини від коронавірусу “Спутник лайт”, а також лікарські та діагностичні імунобіологічні препарати, вироби медичного призначення й медичне обладнання.

Загальна вага вантажу – понад 92 тонни.

Тим часом сепаратисти Луганська зустріли свій “гумконвой” з РФ.

Як повідомив сайт тамтешньої окупаційної адміністрації ЛИЦ, вісім автомобілів російських рятувальників доставили до міста 109,3 тонни медичного обладнання та медикаментів.

Раніше місцева “міністр охорони здоров’я” заявляла, що 25 листопада очікується прибуття до ОРЛО чергової партії російської вакцини Sputnik Light.

Сепаратистські видання поширили фото із зображенням закритих фур із символікою країни-агресора, зазначивши, що триває їх розвантаження.

Підтвердити заяви про вміст цих фургонів неможливо.

Як відомо, “Спутник лайт” – однокомпонентна вакцина від коронавірусу, вироблена Російським фондом прямих інвестицій. Вона вважається мало дієвою навіть у Росії та не визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Передісторія

Попередній, 103-й, “гумконвой” приїздив в ОРДЛО 14 жовтня – вже без жодного нагляду з українського боку.
У зв’язку з цим МЗС України спрямувало російському зовнішньополітичному відомству ноту протесту з вимогою до РФ “припинити вчинення протиправних дій проти суверенітету України та неухильно дотримуватись міжнародного права та законодавства України”.

Перший “гуманітарний конвой” від міністерства з надзвичайних ситуацій РФ прибув на територію ОРДЛО із сусідньої Росії ще 22 серпня 2014 року. За даними отримувачів, відтоді автомобільні колони МНС Росії доставили для окупованих територій Луганської та Донецької областей понад 100 тис. тонн “гуманітарної допомоги”.

Переміщення цих “гумконвоїв” в ОРДЛО відбувається із грубим порушенням норм міжнародного й українського законодавства та погоджених із Міжнародним комітетом Червоного Хреста модальностей, через непідконтрольні пункти пропуску “Матвіїв Курган” і “Донецьк” (РФ).
До 2020 року (із 100-м “гумконвоєм” включно) українська міжвідомча група ДПСУ здійснювала лише візуальне спостереження за вантажами, без виконання контрольних функцій. Українські силовики зазначали, що фури заповнені на 40-50% та, можливо, перевозять озброєння. У 2021 році українські прикордонники втратили можливість навіть формального огляду “гумконвоїв”.

Як інформувала “Новинарня“, із вересня 2021 року Росія не продовжила мандат СММ ОБСЄ на роботу на українському кордоні з боку ОРДЛО.

Читайте також:
В ОРДЛО прибув “ювілейний гумконвой” з Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна