Росія припиняє мандат місії ОБСЄ для пунктів пропуску на кордоні з ОРДЛО. Україна і США відреагували

 

Російська Федерація відмовилася продовжити мандат місії спостерігачів ОБСЄ на російських прикордонних пунктах пропуску “Гуково” і “Донецьк”, що на кордоні з окупованими територіями України (ОРЛО). Україна вважає таке рішення свідченням намірів Кремля безконтрольно постачати до ОРДЛО зброю.

Першим про рішення РФ 2 вересня повідомив журналіст “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк.

“Росія сьогодні оголосила у Відні, що не підтримає продовження після 30 вересня прикордонної та спостережної місії ОБСЄ на двох контрольно-пропускних пунктах на російсько-українському кордоні”, – написав Йозвяк у твіттері.

Невдовзі цю інформацію підтвердила тимчасова повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Остріан.

“Сполучені Штати глибоко шкодують, що Російська Федерація заявила, що не підтримає консенсус щодо продовження мандату місії та фінансової угоди наприкінці вересня, незважаючи на чітке переконання держав-учасниць ОБСЄ в тому, що спостережна місія на пунктах пропуску відіграє важливу роль у зміцненні довіри і гарантуванні прозорості”, – зазначила американська дипломатка під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні .

Заяву з цього приводу зробила також пресслужба української делегації в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу.

“2 вересня під час засідання Постійної ради ОБСЄ Російська Федерація виголосила ухвалене президентом РФ рішення не підтримувати існуючий у рамках ОБСЄ широкий консенсус щодо продовження мандата Місії спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через державний кордон “Гуково” і “Донецьк” після 30 вересня 2021 року. Реалізація зазначеного наміру є продовженням дій Росії, спрямованих на свідомий саботаж імплементації Мінських домовленостей, зокрема параграфу 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, який передбачає забезпечення постійно діючого моніторингу та верифікації з боку ОБСЄ державного кордону між Україною та Росією”, – заявили в УкрТКГ.

“Розглядаємо таке рішення РФ як свідчення її планів продовжувати і збільшувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях, що може спричинити подальшу ескалацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту”, – наголосили в українській делегації.

УкрТКГ рішуче засудила такі дії Російської Федерації та розглядає їх “у контексті інших дій Москви, спрямованих на блокування прогресу у рамках консультацій в рамках ТКГ”.

Україна вимагає від російської сторони негайно припинити деструктивні дії щодо Спостережної місії ОБСЄ, виконати всі взяті на себе зобов’язання у рамках Мінських угод з метою деескалації безпекової ситуації та подальшого врегулювання збройного конфлікту політико-дипломатичними засобами.

Як відомо, Місія ОБСЄ на блокпостах “Донецьк” і “Гуково” (російські населені пункти на межі з окупованими територіями Луганської області України) провадить діяльність з 29 липня 2014 року згідно з рішенням Постійної ради ОБСЄ, прийнятим на основі консенсусу. Місія повинна повідомляти про ситуацію на блокпостах, а також про переміщення через кордон.
Через пункти пропуску “Гуково” й “Донецьк” Росія постачає в ОРДЛО різні вантажі та, ймовірно, зброю й інші матеріали для військових формувань. До часткового огляду офіційних “гуманітарних конвоїв” допускають прикордонників ДПС України.
У травні 2021 року американська делегація в ОБСЄ закликала росіян не блокувати стандартне продовження на чотири місяці мандату Спостережної місії ОБСЄ на ПП “Гуково” та “Донецьк”. Перед тим Росія завадила продовженню мандата СММ ОБСЄ на стандартний 4-місячний період, скоротивши його до 2 місяців.
Востаннє мандат був продовжений 22 липня 2021 року, він діє до 30 вересня 2021 року.

Читайте також:
“Наші в тилу ворога”: в ДПСУ розповіли про роботу українських прикордонників на Донбасі з боку РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна